Europees Octrooigemachtigde

Andre: "Innovatie moet je beschermen!"

  • Andre Bodin
  • Europees Octrooigemachtigde en Intellectual Property Consultant
  • In dienst bij Tata Steel sinds 1989
  • Studie: Studie materiaalkunde en PhD aan de TU in Delft, Nederlands Octrooigemachtigde via Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs an de Radboud Universiteit en Europees Octrooigemachtigde bij Delta Patents /European Qualification Examination

Ik ben bij Tata Steel begonnen in het laboratorium als onderzoeker voor de ontwikkeling van warmgewalste producten. Tata Steel is het grootste maakbedrijf van Nederland, dus het was een logische keuze na mijn studie Materiaalkunde in Delft. Ik werd uiteindelijk kennisgroepsleider in de metaalkundeafdeling en deed ondertussen een promotieonderzoek. Na 13 jaar werd het tijd voor iets anders. In het lab deed ik zelf een aantal uitvindingen met collega's en daar moest toen een patentaanvraag voor ingediend worden. Want je wil de uitvinding natuurlijk beschermen tegen concurrerende bedrijven die misschien wel met hetzelfde bezig zijn. Zo kwam het onderwerp intellectueel eigendom en de bescherming daarvan op mijn pad en mede op basis van die ervaringen besloot ik om bij de afdeling Intellectual Property te solliciteren. Ik ben vervolgens opgeleid tot octrooigemachtigde. Ik ben géén jurist of IP-advocaat. Daar bestaat nog wel eens een misverstand over.

Patentaanvraag

Het proces van het aanvragen van een patent begint bij iemand die een goed idee heeft: bij de uitvinder. Hij of zij doet proeven of soms gedachtenexperimenten en komt tot de conclusie dat het werkt, dat iets een oplossing voor een technisch probleem is. Die komt dan naar ons. En daarmee wordt het ook ónze uitvinding. Een Tata Steel uitvinding waar we voor willen vechten. De vraag die wij dan stellen aan de uitvinder is: wat heb je precies bedacht? En hoe onderscheidt zich dat van andere processen of producten? We controleren in de literatuur (de stand van de techniek) of het wiel niet al een keer is uitgevonden en de uitvinder zorgt voor voldoende technische onderbouwing van de uitvinding. Daarna dienen we de patentaanvraag in bij het Europees Octrooi Bureau (EOB). Altijd op basis van stevig onderzoek dus, een inhoudelijke en feitelijke discussie die we presenteren in de patentaanvraag.

Balans

Het spannendst is om zo veel mogelijk ruimte te creëren voor een uitvinding zonder dat Tata Steel de stand van de techniek, dus alles wat al bekend is, raakt. Want een uitvinding moet immers nieuw zijn. En als je bij de eerste patentaanvraag al direct krijgt wat je gevraagd hebt, dan had je wellicht nog wel méér kunnen vragen. De balans vinden tussen het krijgen van de grootst mogelijke omvang van de bescherming van de uitvinding tot het niet raken van andere octrooien of publicaties, dat is de kunst.

Toekomst

De uitdaging nu en in de toekomst is het feit dat de ontwikkeling van technische systemen (processen, producten) sneller verloopt dan de octrooiverleningsprocedure. Bij de telecommunicatie kraakt het systeem in zijn voegen door de snelle technische ontwikkelingen. Voordat je een patent toegekend krijgt zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen. Dat valt gelukkig (nog) wel mee in de staalindustrie. Maar ook daar gaan de ontwikkelingen snel en wij vinden het een uitdaging om sneller en tóch volledig en accuraat te blijven!

Intellectueel eigendom beschermen

Voor een innovatief bedrijf als Tata Steel is de bescherming van het intellectueel eigendom heel belangrijk. Die bescherming verloopt onder andere via patentaanvragen. Door een sterke patentpositie te creëren kunnen concurrenten worden gedwongen om te betalen voor onze kennis, of je kunt voorkomen dat ze onze kennis gebruiken. En met patenten kun je je ook verdedigen, geef je tegenwicht in onderhandelingen met concurrerende bedrijven. Daarbij wordt een octrooi ook als een kwaliteitsaanduiding gezien en dat kan gebruikt worden in marketingstrategieën.

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Paul: "Het mooie is dat bij alles wat ik leer het werk ook weer afwisselender en leuker wordt"

Read more >