Arno van Roon (Procesoperator)

Arno: "Ik leer in de praktijk en uit het boekje"

  • Arno van Roon
  • Leerling Procesoperator
  • in dienst sinds maart 2014

Arno heeft bewust voor een opleiding in de procestechniek gekozen. De keuze voor Tata Steel is echter een keus die pas in tweede instantie gemaakt is. "Jammer, want met wat ik nu weet had ik gelijk voor Tata Steel gekozen. Als techniek en praktijk gericht leren je aanspreekt zit je hier goed!"

Wel techniek, maar niet alleen maar sleutelen

"Al tijdens mijn vooropleiding aan de mavo wist is dat ik verder wilde leren in de techniek. Ik wist ook dat ik niet alleen maar wilde sleutelen en dat procestechniek mijn richting is. Ik vind het geweldig dat ik grote productie installaties helemaal onder de knie krijg. Dat zowel de basis van de techniek weet, maar een installatie ook kan starten en kan stoppen. Als je binnen de procestechniek werkt zit je heel dicht op het product en dat is wat uiteindelijk naar de klant gaat. Ondanks dat ik prima referenties had gekregen van familie die al bij Tata Steel werkten koos ik voor een BOL opleiding tot Allround Operationeel Technicus op één van de scholen hier in de omgeving."

Ik leer van mijn collega's en mijn collega's leren van mij

"Ik vind het heel belangrijk om in mijn opleiding veel relevante praktijk en stage ervaring op te doen, iets wat hier binnen de bedrijfsopleiding veel meer het geval is vergeleken met de mbo-opleiding die ik in eerste instantie had gekozen. Je kan hier lekker snel aan het werk! Na de eerste 20 weken werk je al mee in de praktijk, leer je bovendien van je collega's op de werkvloer en zie je dat je collega's ook weer van jou leren. Als ik de samenstelling van de klassen vergelijk, dan is die hier ook veel gevarieerder en daardoor leer je ook meer van elkaar. Dat je vanaf dag één en zelfs al tijdens je opleiding betaald krijgt is voor iemand van leeftijd natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Ik had deze keuze gelijk moeten maken, mijn overstap is een goede keuze geweest"

Techniek is hier heel breed

"Ik zit nu anderhalf jaar in mijn opleiding en over een half jaar heb ik mijn diploma op zak. Als er een werkplek is waar je je in de techniek kunt uitleven, dan is dat hier wel. Als techniek je interesseert dan zit je hier goed. Ik ga straks na het behalen mijn mbo-3 diploma graag door voor mijn mbo-4 niveau zodat ik ook mijn Vapro-C op zak heb. Na mijn start binnen Tata Steel wist ik al vrij snel dat ik in het vloeibare deel van het proces wilde werken. Als ik de negen fabrieken op het terrein bekijk, dan gaat mijn voorkeur uit naar het werken in de Oxystaal fabriek. Lekker je handen uit de mouwen steken als dat nodig is en als ik daar een vies pak bij krijg, dan vind ik dat niet erg. Gelukkig mag je bij de opleidingscoördinatoren je top 3 stageplekken opgeven, waardoor je zelf ook invloed hebt op de plekken waar je ervaring op doet tijdens je opleiding. Ik heb het hier naar mijn zin, maar dat heb je geloof ik al door hè?"