Robin Aaij (Procesoperator)

Robin: "Je realiseert je hoe belangrijk een goede baan en opleiding is"

  • Robin Aaij
  • Leerling Procesoperator
  • in dienst sinds april 2015

Zelfs nadat Robin haar koksopleiding had afgerond, bleef de techniek trekken. Een oriëntatie op de mogelijkheden bij de bedrijfsschool van Tata Steel heeft voor de keuze voor werken en leren binnen procestechniek gezorgd. “Een goede keus,” aldus Robin. “Procestechniek is wat mij betreft het meest diverse werkgebied en dat geldt zeker voor het werk op de plek waar ik nu zit.”

Versnelde opleiding

“De groep van mijn leerjaar bestaat uit leerlingen die allemaal al eerder hebben gewerkt of in eerste instantie voor een andere opleiding hebben gekozen. Ik denk dat wij door die ervaring allemaal nog gemotiveerder zijn, wij realiseren ons nog meer hoe belangrijk die goede baan en opleiding is. Die motivatie merk je heel goed bij de theorielessen en bij het uitvoeren van de praktijkopdrachten. Onze klas bestaat uit 20 leerlingen, waar bij er sowieso al 4 leerlingen versneld door het lesprogramma gaan. Zelf zal ik mijn opleiding in september in plaats van april afronden. Daarna ga ik direct verder met een hbo opleiding”

Veel maatwerk

“Wat ik het mooie aan de opleidingen op de bedrijfsschool vind is dat ze zo op de praktijk en de individuele leerling zijn afgestemd. Je begint in de eerste twintig weken met een praktijkdeel op school. Je werkt gedurende de hele opleiding veel in kleine groepen aan praktijkopdrachten. Na een rondleiding en oriëntatie op de verschillende mogelijkheden heb je ook een duidelijke stem in de plek waar je jouw stages kan lopen. Het is je eigen keuze, maar krijgt ook hulp bij de keuze van je werkplek. Het leuke aan onze klas is dat er ook veel contacten buiten de opleiding zijn, een aantal leerlingen gaan bijvoorbeeld regelmatig samen motorrijden. De WhatsApp groep maakt afspreken ook heel gemakkelijk.”

Nog afwisselender

“Ik werk nu als procesoperator binnen het Product Applicatie Centrum. Voor procesoperators een bijzondere plek. De praktijkopdrachten die je tijdens de opleiding krijgt worden altijd goed op je werkplek afgestemd, omdat dit zo’n bijzondere plek is vraagt dat wat meer van de praktijkbegeleiders. Mijn werk bestaat voor 70% uit het bedienen van machines en testen van producten die ontwikkeld worden. De overige 30% besteden we aan het rapporteren van de bevindingen waarmee de researchers weer verder aan de slag kunnen. Flexibiliteit is hier heel belangrijk, bij problemen in de fabriek of klachten van klanten moeten wij direct bijspringen en wordt onze planning aangepast en werken wij snel aan oplossingen. Ik realiseer mij dat ik ten opzichte van andere procesoperators een bijzondere werkplek heb. Procestechniek is al afwisselend, maar op deze werkplek helemaal. Ik heb het hier super naar mijn zin en ben hier voorlopig nog niet uitgeleerd!”