Zij-instromer Strahinja

Van militair naar procesoperator

Strahinja maakte een paar jaar geleden een carrièreswitch en kwam als zij-instromer bij Tata Steel in Ijmuiden. Hiervoor werkte Strahinja als militair bij de marine

Procesoperator

Strahinja (30) maakte een behoorlijke ommezwaai van militair op een marineschip naar procesoperator in de Oxystaalfabriek. “Vrienden van me werkten hier al en door hun enthousiasme ben ik me meer gaan verdiepen in het werk-leertraject. Vooral het stukje zekerheid, startsalaris en baangarantie trokken me over de streep. Hoewel ik zeker technisch ben, deed ik er nooit iets mee. Maar met de diploma’s die ik had, kon ik na een wiskunde- en scheikundetest bij Tata Steel aan de slag. Mijn mbo-3 diploma heb ik inmiddels gehaald en werk nu fulltime als procesoperator. Ook ga ik nog zes uur in de week naar school om m’n mbo-4 diploma te halen. Best pittig naast werk en gezin, maar als je verder wilt moet je in jezelf investeren!”

Eén grote familie

“Wat ik precies doe als operator? We maken staal in de staalfabriek en zorgen er als team voor dat het staal volgens de juiste specificaties naar klanten gaat. Dat doen we door legeringen aan het staal toe te voegen, zodat het zich leent voor een bepaalde bewerking. Een auto heeft een ander soort staal nodig dan een blikje.  Alleen al voor een auto zijn er verschillende soorten en diktes nodig. Naast dit stukje procesbeheersing lossen we - als het nodig is - zo snel mogelijk storingen op. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het zo leuk.. Wat ik ook mooi vind, is dat ik vanaf dag één helemaal in de ploeg ben opgenomen. Het voelt als een grote familie. We hebben echt wat voor elkaar over!