Vraag & antwoord

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over werken en leren bij Tata Steel.

Aanmelden & starten

Opleidingen inhoudelijk

Stages & werken

Praktische zaken

 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Bekijk de informatie die op deze website staat. Is je vraag nog niet beantwoord? Naast elke vacature en bij elk vakgebied vind je informatie over de recruiter van Tata Steel die jou meer informatie kan geven. Neem dan contact op met één van die recruiters. Is de recruiter niet bereikbaar? Stuur dan gerust een e-mail, of spreek de voicemail in. 


 

Aanmelden & starten

Wat zijn de opleidingseisen?
De opleidingseisen verschillen iets per beroepsopleiding. Voor de mbo-3 opleidingen bij Tata Steel heb je minimaal een afgeronde vmbo kader, afgeronde mbo-2 of overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4 nodig. Voor de mbo-2 opleidingen heb je minimaal een afgeronde vmbo basis of mbo-1 nodig.

Hoe kom ik erachter welke opleiding het beste bij mij past?
Om te kijken welke opleiding het beste bij jou past raden wij jou aan om één van onze open dagen te bezoeken, kijk op de website voor de data. Daarnaast kun jij je inschrijven voor een Meet & Greet voor de opleiding Procestechniek. Tijdens dit programma word jij geïnformeerd over de werkzaamheden die je doet als procesoperator en kun je een kijkje nemen in één van onze fabrieken. Ben jij meer geïnteresseerd in een Meet & Greet elektrotechniek of werktuigbouw? Dan kun jij je ook hiervoor aanmelden, kijk op de website voor de data.

Kan ik ook solliciteren als ik 15 jaar ben?
Ja, je kunt alvast solliciteren. Voor de BBL-opleiding Logistiek moet je 18 jaar zijn. Dit in verband met rijbewijs en ploegendienst. 

Wanneer starten de eerstvolgende opleidingen?
De verschillende opleidingen starten verspreid over het jaar. In het overzicht met leer-werk vacatures tref je de beroepsopleidingen aan waar jij je momenteel voor in kunt schrijven. 

Hoe kan ik solliciteren?
In het overzicht met leer-werk vacatures staan de opleidingen vermeld waarvoor op dat moment gesolliciteerd kan worden. Maak een bewuste keuze uit de verschillende beroepsopleidingen én solliciteer online voor de opleiding waar jij interesse in hebt. Vergeet niet je online sollicitatie ook te voorzien van een kopie van je diploma met cijferlijst of van je laatste rapport in geval je nog examen gaat doen. 

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?
Je start met het maken een bewuste keuze uit de verschillende beroepsopleidingen én solliciteert online. Voldoe je aan de vooropleidingseisen dan word je uitgenodigd voor een capaciteiten- en persoonlijkheidstest. Als het resultaat van deze test goed is volgt een sollicitatiegesprek met een recruiter. Mogelijk heb je ook nog een gesprek met de coach van de opleiding waarvoor je hebt gesolliciteerd. Afhankelijk van je vooropleiding maak je ook nog een wiskunde en/of natuurkundetoets.

Ik heb al eerder gesolliciteerd en ben afgewezen kan ik weer solliciteren?
Ja, je kan een jaar na je sollicitatie opnieuw solliciteren. Als je bij jouw afwijzing ook een advies hebt meegekregen is het uiteraard verstandig hier in dit jaar actief mee aan de slag te gaan. 

Klopt het dat ik een baangarantie heb als ik mijn opleiding bij Tata Steel volg?
Als leerling krijg je een leer-/arbeidsovereenkomst en heb je na je betaalde opleidingstraject ook een baangarantie op zak. Na het behalen van je diploma ben je dus verzekerd van een baan bij Tata Steel.

Sluit mijn havo-achtergrond aan bij de opleidingen?
Het is allereerst belangrijk dat je techniek leuk vindt. Als havo-student heb je een voorsprong in je theoriekennis en daardoor kan je meer tijd en aandacht aan je praktijkopdrachten besteden. Veel leerlingen met een havo-achtergrond doen de opleiding versneld.

Ik wil stoppen met mijn huidige hbo-opleiding, kan ik dan ook starten in de beroepsopleiding tot procesoperator?
Ja dat kan zeker. Wij merken dat er meer leerlingen zijn die techniek toch heel erg leuk vinden en het praktische deel in een hbo-opleiding missen. Het voordeel van een hogere vooropleiding is bovendien dat je de beroepsopleiding bij Tata Steel veelal sneller doorloopt. Dat hbo-niveau wordt in veel gevallen later alsnog behaald. Veel "oud-leerlingen" maken tijdens hun loopbaan gebruik van de mogelijkheden die er zijn om door te leren naast het werk.

Kan ik na mijn mbo-opleiding aan de bedrijfsschool verder doorleren?
Als jij de ambitie hebt om door te leren, dan zijn er zeker mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld na je opleiding doorgaan met een mbo-4 of hbo-opleiding. De concrete mogelijkheden zullen afhangen van jouw inzet en de situatie op dat moment.

Opleidingen inhoudelijk

Hoeveel tijd zit ik met mijn neus in de boeken en hoeveel tijd ben ik met mijn handen bezig?
Tijdens je gehele opleiding zit je één dag per week met je neus in de boeken en de rest van de week ben je bezig met het opdoen van praktijkervaring in de werkplaats en tijdens je stage. Bij de opleiding logistek ook maar begin je al snel met je stage op de werkvloer.

Welke begeleiding krijg ik van Tata Steel tijdens de opleiding?
Omdat de klassen klein zijn, krijg je veel individuele aandacht tijdens de theorielessen en het praktijkgedeelte. De huidige leerlingen zijn hier heel enthousiast over. Daar komt bij dat de leerkrachten bij Tata Steel zelf uit de praktijk komen waardoor zij je op basis van eigen praktijkervaringen kunnen helpen.

Ik heb iets gehoord over een versneld opleidingstraject, klopt dat?
Het is inderdaad zo dat er mogelijkheden zijn om de tweejarige opleiding versneld te doorlopen. In de praktijk zien wij dat leerlingen die een vooropleiding hebben op minimaal havo-niveau de theorie sneller oppakken en de opleiding vaak al binnen anderhalf jaar afronden.

Wat kan ik op school verwachten?
Van de huidige leerlingen horen wij vaak dat zij het erg naar hun zin hebben. De sfeer is tijdens de opleiding zowel op de Academy als op de stageplekken erg goed. De leerkrachten en collega's zijn sociaal en behulpzaam! Leerlingen worden als jonge volwassenen aangesproken.

Is een BBL-opleiding bij Tata Steel vergelijkbaar met andere BBL-opleidingen?
Qua opzet en inhoud is de opleiding zeker vergelijkbaar. Het grootste verschil is dat de theorie en stages bij Tata Steel helemaal op de praktijk zijn afgestemd. Je zou kunnen zeggen dat je wat je vandaag leert morgen al in de praktijk kunt toepassen.

Stages & werken

Wanneer ga ik ploegendienst lopen? 
Je gaat in ploegendiensten werken vanaf het moment dat je stage gaat lopen. De ploegendiensten zijn van toepassing voor de functies van leerling procesoperator, leerling logistiek medewerker en voor een klein aantal functies van leerling onderhoudsmonteur elektrotechniek en werktuigbouw. Wettelijk gezien mag je vanaf je 16e jaar ploegendiensten lopen, om ook nachtdiensten te werken moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

Hoe ziet de ploegendienst eruit?
Als je in de vijfploegendienst werkt, dan heb je twee ochtenddiensten van 06.00 tot 14.00 uur, gevolgd door twee middagdiensten van 14.00 tot 22.00 uur. Daarop volgt een vrije dag en vervolgens twee nachtdiensten van 22.00 tot 06.00 uur. Na je nachtdiensten heb je drie dagen vrij voor je weer aan je ochtenddiensten begint.

Werk je als procesoperator altijd in ploegendienst?
Het is niet altijd zo dat je als procesoperator alleen in ploegendienst werkt. Binnen Tata Steel zijn er meerdere afdelingen waarin je alleen dagdiensten hebt. Het merendeel van de procesoperators werkt echter wel in een 2- of 5-ploegendienst en daarvoor ontvang je dan een toeslag op je salaris.

Praktische zaken

Heb ik nog recht op kinderbijslag als mijn kind gaat werken en leren bij Tata Steel?
Als uw kind (tot 16 jaar) een (bij)baan heeft, kan dat gevolgen hebben voor de kinderbijslag. Verdient uw kind in een bepaald kwartaal meer dan het vastgestelde bedrag dan krijgt u over dat kwartaal geen kinderbijslag.  Kijk voor actuele informatie over kinderbijslag op: www.svb.nl. Per 1 januari 2020 mogen kinderen van 16 en 17 jaar onbeperkt bijverdienen met behoud van het recht op kinderbijslag. Kijk op de website van SVB voor meer informatie

Heb ik recht op studiefinanciering en een OV-studentenkaart?
Nee. Alleen als je een beroepsopleidende leerweg (BOL) doet van één jaar of langer, heb je recht op studiefinanciering en een OV-Studentenkaart. De opleiding bij Tata Steel is een beroepsbegeleidende leerweg (BBL), je ontvangt bij Tata Steel wel direct een salaris vanaf de start van je opleiding.

Op welk salaris kan ik rekenen?
Je ontvangt vanaf je eerste dag salaris. De hoogte hiervan is afhankelijk van je leeftijd en werkervaring en is op basis van de afspraken die in de CAO zijn gemaakt. Zodra je in de ploegendienst mee gaat draaien krijg je hiervoor een toeslag. Bekijk hier welk salaris je ontvangt als leerling bij Tata Steel.

Wat zijn de kosten van de opleiding?
Tata Steel betaalt de kosten van jouw opleiding, dit betekent dat jijzelf niets hoeft te betalen. Dit geldt niet alleen voor het schoolgeld, maar ook voor andere benodigdheden zoals boeken, kleding en een laptop.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Bekijk de informatie die op deze website staat. Is je vraag nog niet beantwoord? Naast elke vacature en bij elk vakgebied vind je informatie over de recruiter van Tata Steel die jou meer informatie kan geven. Neem dan contact op met één van die recruiters. Is de recruiter niet bereikbaar? Stuur dan gerust een e-mail, of spreek de voicemail in. 

Meer informatie?

Randy Eijkelenboom
Recruiter
T: +31 (0) 251 495446

Medewerkers over Tata Steel

Bram: "Vergelijk mijn werk met open hart chirurgie in de Oxystaalfabriek"

Read more >