Leerlingen Academy bouwen een T-Ford

01-07-2014

Al jaren bouwen leerlingen van de Academy als onderdeel van hun opleiding werktuigbouw vijf trapskelters. Als de skelters klaar zijn worden de voertuig aangeboden aan basisscholen uit de omgeving. Dit project krijgt nu een nieuwe dimensie, met dank aan het Ford Museum uit Hillegom.

Het Ford Museum start binnenkort met een speciaal onderwijsprogramma voor basisscholen. Naast een speurtocht door de grootste collectie klassieke Fords ter wereld, solderen de kinderen krukassen, bouwen ze zeilwagens en leren ze een aantal interessante zaken over de techniekpioniers Simon Stevin en Henry Ford. Daarnaast wil het museum kinderen de mogelijkheid bieden om in een T-Ford te rijden. In een echte T-Ford rijden gaat natuurlijk niet. Vandaar dat de leerlingen van de Academy ingezet worden om twee skelters als T-Ford uit te rusten.

"Leerlingen van basisscholen, het VMBO en de Academy werken samen aan een T-Ford"

De leerlingen van de Academy gaan naar voorbeeld van een echte T-Ford een skelterchassis tekenen en bouwen. Het Ford Museum heeft inmiddels een echte T-Ford afgeleverd bij de werkplaats van de Academy. "Als de onderstellen van de twee karts klaar zijn, worden ze afgeleverd bij VMBO-scholen in de regio", zegt Wouter Moraal, docent van de Academy en projectleider van dit onderwijsprogramma. "Die scholen gaan vervolgens met basisscholen het uiterlijk van de skelters ontwerpen en uitvoeren. Onze leerlingen gaan daarna toezien op de uitvoering door leerlingen van de VMBO-scholen. Leerlingen van basisscholen, het VMBO en de Academy werken zo samen aan een eigen T-Ford."

Pilot

Wouter Moraal benadrukt dat het gaat om een pilot. De samenwerking met een basisschool en VMBO-school is nog niet rond. "Gezien het enthousiasme waarmee we met mensen van het Ford Museum en stichting Techno Chalenge samenwerken weet ik zeker dat we binnenkort om tafel zitten met scholen. Laat het Ford Museum maar alvast een parkeerplaats aanleggen voor onze T-Ford skelters."

 

Deel of mail

Nieuws 2014

Street Light Evolution project met TU Delft

12 februari 2015

Als partner van het Honours program van de TU Delft hebben wij met een team van 10 studenten aan het Street Light Evolution project gewerkt. De studenten hebben een stalen kunstwerk van lantaarnpalen gemaakt, dat van 11 december 2014 tot 5 januari 2015 op het prestigieuze Amsterdam Light Festival geëxposeerd zal worden.

Tata Steel prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde

16 december 2014

Dit jaar is de Tata Steel prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde naar Johan van Hoof gegaan. Zijn afstudeerscriptie is door het KNAW als beste beoordeeld.

Technische top trainees trappen af

12 december 2014

Vorige week was de officiële aftrap voor de nieuwste groep technische toptrainees. Annemarie Manger heeft deze nieuwe collega’s die als Improvement Consultant zijn gestart welkom geheten.

Nieuwe zinkpot voor coating automobielstaal

01 december 2014

Bij Dompelverzinklijn 3 in één van onze fabrieken in IJmuiden hebben wij een nieuwe zinkpot geïnstalleerd voor het aanbrengen van een MagiZinc coating op staal voor auto’s.

Recordaantal bezoekers open dag bedrijfsschool

26 november 2014

Onze open dag op de Academy, de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden, is door een recordaantal belangstellenden bezocht. Er zijn gisteren maar liefst 600 bezoekers komen informeren naar de mogelijkheden die wij bieden voor jongeren met een passie voor techniek.

Nieuwe Tata Steel producten voor stijlvollere auto’s

20 november 2014

Tata Steel heeft nieuwe producten ontwikkeld om autofabrikanten te helpen om auto’s een nog fraaier uiterlijk te geven en tegelijkertijd kosten te besparen. Dit is een aanzienlijke uitbreiding van ons productaanbod voor buitendelen van auto’s.

In(terns) for Steel maakt stages nog leuker

18 november 2014

Jaarlijks vinden ongeveer 180 studenten een stage of afstudeerplek binnen Tata Steel. Dat zijn voornamelijk HBO en WO techniek studenten, maar ook studenten vanuit een ander vakgebied of met een MBO achtergrond.

Beter solliciteren door Meet & Greet Procestechniek

18 november 2014

Geïnteresseerden in de opleiding voor Procesoperator kunnen tijdens de Meet & Greet een goed beeld van de opleiding en het werk van een procesoperator krijgen.

Nieuwe staalsoort voor nog lichtere en zuinigere auto’s

13 november 2014

Wij hebben een nieuwe reeks revolutionaire staalsoorten ontwikkeld, die autofabrikanten in staat stelt om het gewicht van het chassis te reduceren en daarmee het brandstofverbruik te verlagen.

Van milieu-installatie tot auto of windmolen

11 november 2014

De sloop van de zogenaamde Elektrofilterinstallatie is gestart. Het 48 meter hoge, 32 meter brede en 23 meter lange Elektrofilter wordt gerecycled zodat er gloednieuwe staalproducten van gemaakt kunnen worden.

Open dag Academy Tata Steel in IJmuiden

04 november 2014

Op dinsdag 25 november openen we deuren van de Academy voor jongeren met een passie voor techniek die meer willen weten over de opleidingen op onze bedrijfsschool en de carrièremogelijkheden binnen Tata Steel.

Doe mee met de steelChallenge

28 oktober 2014

De jaarlijkse steelChallenge is een wedstrijd voor leerlingen en jonge professionals. Teams van twee kunnen zich inschrijven voor een online simulatie om een specifiek soort staal te maken. Deelnemers kunnen mooie prijzen winnen, maar zullen zo ook hun kennis van het staal maken enorm vergroten.

Wederom Meet & Greet voor beroepsopleidingen

21 oktober 2014

Wat doet een Procesoperator bij Tata Steel nu precies en wat doe je als onderhoudsmonteur Elektrotechniek? Deze vragen, maar ook allerlei vragen over de opleiding worden beantwoord tijdens de Meet & Greet.

Tata Steel verheugd over nominatie Femme Tech Award

15 oktober 2014

Tata Steel is genomineerd voor de Femme Tech Bedrijven Award 2014. De Femme Tech Bedrijven Award is een initiatief van TechniekTalent.nu en wordt voor de vierde keer uitgereikt om bedrijven die het goed doen op het gebied van vrouwen en techniek in de schijnwerpers te zetten.

Verlichting uit bij Tata Steel in IJmuiden

09 oktober 2014

Wij steunen de campagne Nacht van de Nacht van harte. Het is een mooi initiatief, dat navolging verdient. Met onze deelname willen we het belang onderstrepen van maatregelen om lichtuitstoot te minimaliseren.

Tata Steel nieuw steunpunt voor Jet-Net Junior

02 oktober 2014

Staatssecretaris Sander Dekker lanceert tijdens de aftrap van het actieplan "Kiezen voor Technologie" vijf Jet-Net Junior Hub’s en benoemt Tata Steel tot één van deze nieuwe steunpunten.

Hoogwaardige installatie voor staal automobielsector in bedrijf

29 september 2014

Hier kunnen we trots op zijn! Wij hebben een volledig nieuwe, hoogwaardige installatie in bedrijf genomen voor het afwerken van verzinkt staal, dat met name wordt geleverd aan autofabrikanten.

Meer dan techniek

15 september 2014

Tata Steel is bekend als staalbedrijf en techniek zit in onze genen. Zonder dit vakgebied zou ons bedrijf niet bestaan: onze technisch experts maken het mogelijk dat we het beste uit onze installaties halen. Maar Tata Steel is veel meer dan techniek!

Nieuwe leerlingen van start

11 september 2014

Deze week starten 20 leerlingen werktuigbouwkunde met hun tweejarige MBO-opleiding aan onze bedrijfsschool. In de afgelopen twee weken gingen 20 leerling-procesoperators en 20 leerling-elektrotechnici hen al voor.

Geslaagde introductie van leerlingen bedrijfsschool

11 september 2014

De afgelopen weken zijn de najaarsklassen op de Academy van Tata Steel weer gestart. In totaal 60 leerlingen die hun landelijk erkende MBO diploma zullen gaan behalen.

600 leerlingen testen kennis in techniekcompetitie

09 september 2014

600 derdejaars leerlingen van 20 VMBO-scholen uit de regio hebben het afgelopen schooljaar deelgenomen aan onze Check de Techniek competitie. Een groep leerlingen van de Duin en Kruidberg MAVO deed dit het best en zij zijn vandaag in het zonnetje gezet.

Megaproject in Oxystaalfabriek succesvol

21 augustus 2014

Vanmiddag hebben wij in de Oxystaalfabriek de gloednieuwe Converter 23 in gebruik genomen. Na jaren van voorbereiding en vijf maanden hard werken verdient iedereen die aan deze megaklus heeft gewerkt een groot compliment.

Bedrijfsschool Tata Steel start logistieke opleiding

19 augustus 2014

Tata Steel start in 2015 met een logistieke opleiding aan de bedrijfsschool in IJmuiden. Jongeren met belangstelling om zich te ontwikkelen op het gebied van logistiek kunnen zich vanaf nu aanmelden voor deze opleiding, die op 7 april 2015 van start gaat.

Andere invulling aan sponsoring Telstar

11 augustus 2014

Tata Steel verlengt de samenwerking met Telstar, maar heeft ervoor gekozen om de sponsoring inhoudelijk anders in te gaan vullen.

Nieuw staal: Sterker, lichter en beter te vervormen!

06 augustus 2014

Speciaal voor de automobielfabrikanten hebben wij een ultrahogesterktestaal met een hoge vloeigrens ontwikkeld. Dit nieuwe staal combineert sterkte met vervormbaarheid dat fabrikanten in staat stelt om lichtere onderdelen te maken zonder aanpassingen aan hun productiefaciliteiten.

Nieuw Royal Navy vliegdekschip is kroon op het werk

16 juli 2014

Op vrijdag 4 juli vond de doopplechtigheid van het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth plaats. Dit is een belangrijke mijlpaal in de 12-jarige betrokkenheid van Tata Steel in dit project.

Game changer in staalindustrie

16 juli 2014

De situatie in de Europese staalindustrie zorgt voor uitdagende omstandigheden. Tata Steel in IJmuiden zet daarom zwaar in op een nieuwe, duurzame methode voor de productie van staal en hoopt op niets minder dan een game changer. Dat moet ook wel, weet de projectleider van het nieuwe proces Koen Meijer: ‘Je concurrenten halen je razendsnel in als je stopt met ontwikkelen.

Trainees starten in verbeterprojecten

15 juli 2014

Afgelopen week was de officiële aftrap. Annemarie Manger - Directeur Engineering & Site Services- heeft de nieuwe groep top technische trainees welkom geheten. De 9 trainees - Suzanne, Shenila, Chandra, Willem, Ömer, Just, Josine, Pieter en Marcel - werken in de verbeterprojecten en programma's voor PTC, het Onderhoudsprogramma, Customer Value, Cost Liquid Steel en Procurement.

Bedrijfsschool Tata Steel bestaat 75 jaar

15 juli 2014

Vandaag bestaat de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden 75 jaar. Sinds de start met vijf leerlingen in 1939 hebben zo’n 12.000 jongeren hun MBO-diploma gehaald in ons eigen opleidingscentrum.

Leerlingen steken handen uit de mouwen voor regionale projecten

02 juli 2014

Onze collega’s op de bedrijfsschool beleven drukke tijden nu verschillende regionale projecten opgeleverd worden. Drukke, maar erg leuke tijden van projecten die veel voldoening geven.

Leerlingen Academy bouwen een T-Ford

01 juli 2014

Al jaren bouwen leerlingen van de Academy als onderdeel van hun opleiding werktuigbouw vijf trapskelters. Als de skelters klaar zijn worden de voertuig aangeboden aan basisscholen uit de omgeving. Dit project krijgt nu een nieuwe dimensie, met dank aan het Ford Museum uit Hillegom.

Tata Steel zet met innovatie in op groei in hogesterktestalen

01 juli 2014

Begin deze maand hebben wij een speciaal ontwikkelde installatie in gebruik genomen voor de volautomatische productie van kerfslagteststaafjes uit monsters van rollen hogesterktestaal. Aan de hand van proeven met die staafjes kan nauwkeurig worden vastgesteld hoe impactbestendig het staal is.

‘Het leven in Australië is vluchtiger’

01 juli 2014

Arne Hoogervorst (35) werkt sinds twee jaar in IJmuiden als manager techniek bij de afdeling Ertsvoorbereiding. Daarvoor woonde hij maar liefst zes jaar in Newcastle in Australië alwaar hij zijn carrière begon in de kolen- en mijnbouwbusiness. De komst van zijn twee kinderen, nu 2 en 6 jaar oud, deed hem en zijn vrouw besluiten weer terug te keren naar Nederland.

Uitwisseling tussen bedrijfsscholen in IJmuiden en Wales

01 juli 2014

Sinds een paar jaar wisselen leerlingen van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk en Nederland kennis en ervaring met elkaar uit in een buitenlandse stage. Op dit moment is er een groep Leerlingen vanuit IJmuiden te gast bij de collega’s van Tata Steel in Port Talbot.

Leerlingen maken skelters voor scholen

01 juli 2014

Een groep van 18 leerlingen werktuigbouwkunde van de Academy is momenteel druk bezig met het bouwen van vijf skelters voor basisscholen in de regio en een zorginstelling voor jongeren.

HIsarna-installatie klaar voor 4e proef

01 juli 2014

Na maanden voorbereiding is de proefinstallatie voor het ontwikkelen van een nieuwe technologie voor het maken van ruwijzer klaar voor de vierde testcampagne.

Nieuwe “Eerst de Klas trainees” gestart

01 juli 2014

Afgelopen week hebben wij Annelieke Oerlemans, Tara van Zalen en Paul Grijzenhout kunnen verwelkomen. Trainees van Eerst de Klas die binnen de Technische Dienst aan een optimalisatie van de opleiding van jonge vaklieden gaan werken. Voor Tata Steel is het de derde jaar dat wij trainees van Eerst de Klas mogen verwelkomen.

Leerlingen bedrijfsschool schenken skelters aan basisscholen

26 juni 2014

Een groep van 18 eerstejaars leerlingen werktuigbouwkunde van de Academy van Tata Steel heeft verschillende skelters ontworpen en vervaardigd voor het basisonderwijs in de regio.

Innovatieprijs voor kartteam bedrijfsschool

23 juni 2014

Het kartteam van de Academy won dit jaar de Innovatieprijs in de First Electro League. Het team blonk uit in creativiteit en de uitvoering van de verplichte technische verbeteringen aan de kart. Het team verzamelde in de verschillende klassementen in totaal 154 punten. Goed voor een derde plaats over all. Het Felisenum eindigde als eerste met 171,5 punten.

Bedrijfsschool 75 jaar!

19 juni 2014

Onze bedrijfsschool bestaat 75 jaar. Een mooie gelegenheid om twee generaties leerlingen aan het woord te laten.

Hardloopclinic van Tata Steel voor leerlingen basisschool

18 juni 2014

Deze week hebben wij voor 55 leerlingen van basisschool De Vrijheit in Wijk aan Zee een hardloopclinic verzorgd.

De stage ervaring van Lieuwe!

20 mei 2014

Lieuwe Reint Cnossen (25) studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen en loopt momenteel stage bij Tata Steel. Jaarlijks vinden zo’n 170 studenten van mbo tot en met wo niveau een stage of afstudeerplaats bij Tata Steel.

Werken aan je vaardigheden

20 mei 2014

Sinds de start van de Academy van Tata Steel in 2011 zijn er grote stappen gemaakt in het ontwikkelen van medewerkers. De Academy zorgt er voor dat je als professional over de hoogste professionele standaarden en technische expertise kunt beschikken. Je kan hier ondermeer trainingen, e-learning modules en zelfstudiemogelijkheden volgen.

4e proef ruwijzerproductie met minder CO2-uitstoot van start

14 mei 2014

Nadat ’s middags 50 ton vloeibaar ruwijzer in het reactorvat van de HIsarna-proefinstallatie was gegoten, is op 13 mei bij Tata Steel in IJmuiden de vierde test gestart om ruwijzer te maken volgens een geheel nieuw procédé.

5 vragen over de beroepsopleiding Elektrotechniek

13 mei 2014

Met regelmaat krijgen wij vragen van Mavo en Havo leerlingen die interesse hebben in de opleiding tot Onderhoudsmonteur Elektrotechniek. Hier het antwoord op de vijf meest gestelde vragen:

Vierde proef nieuwe technologie ruwijzerproductie

11 mei 2014

13 mei starten wij met een 4e test met de HIsarna proefinstallatie, een nieuwe technologie om ruwijzer te maken met 20% minder CO2-uitstoot.

Slim omgaan met reststoffen ontlast het milieu

14 april 2014

Monique ten Elzen is procestechnoloog bij de afdeling Waste Management van Site Facilities. In haar kantoor naast het Centraal Afvalverwerkingsbedrijf van Tata Steel zit ze dicht bij het vuur voor wat betreft de verwerking van reststoffen. “We zoeken voor iedere reststof van onze processen de juiste bestemming. Dat wil zeggen: een toepassing die het milieu zo min mogelijk belast.”

Huygens College wint debatwedstrijd Tata Steel

02 april 2014

Havo/VWO-leerlingen uit de bovenbouw van het Huygens College uit Heerhugowaard hebben vanmiddag bij Tata Steel in IJmuiden de debatwedstrijd “Meet-the-Boss” gewonnen. De prijs voor beste individuele debater ging naar Valentijn van der Poll van het Huygens College.

Veiligheidsteams in de prijzen: Zilver met een goud randje

25 maart 2014

De Veiligheidsteams van Tata Steel in IJmuiden zijn in Peking tweede geworden bij de verkiezingen voor een prestigieuze veiligheidserkenning van de World Steel Association. Elk jaar organiseert deze vertegenwoordiger van de grootste staalbedrijven ter wereld een verkiezing voor het beste veiligheidsgerelateerde systeem binnen alle staalbedrijven.

Tata Steel doet aan energiebesparing

23 maart 2014

Op zaterdag 29 maart is de verlichting bij Tata Steel in het kader van Earth Hour gedimd, een jaarlijks initiatief waarmee aandacht wordt gevraagd voor energiebesparing. Een onderwerp wat overigens een vast agendapunt is.

Samen in actie voor het KWF

20 maart 2014

Tijdens Tata Steel Founder's Day hebben veel medewerkers geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. De vele speciaal in de Tata kleur blauw geklede medewerkers hebben diverse initiatieven genomen. Er is in totaal nu 5.342 euro opgehaald. En, dat is nog maar een tussenstand.

Megaklus voor staalfabriek

04 maart 2014

Met een bijzonder transport is vandaag bij Tata Steel in IJmuiden een omvangrijke operatie van start gegaan. "In zes maanden tijd wordt Converter 23 van de Oxystaalfabriek vervangen. Een grote klus", aldus Annemarie Manger, Directeur Engineering & Site Services.

Tata Steel in actie voor KWF

03 maart 2014

Vandaag zamelen de collega’s binnen Tata Steel met diverse acties geld in voor KWF Kankerbestrijding. Dit gebeurt ter gelegenheid van Founder’s Day, de geboortedag van Jamsetji Nusserwanji Tata, de oprichter van het Tata concern.

Samen in actie voor het KWF

28 februari 2014

Elk jaar viert Tata Steel op 3 maart Tata Founder’s Day, de geboortedag van Tata Group oprichter Jamsetji Tata, die dit jaar precies 175 jaar geleden geboren is. Op deze dag wordt geld ingezameld voor de Stichting KWF Kankerbestrijding.

Succesvolle Business Course

20 februari 2014

Daan Stienstra is student aan de Rijksuniversiteit Groningen en één van de 25 studenten die begin februari heeft deelgenomen aan de tweedaagse Business Course van Tata Steel. Met 3 snelle vragen kijken wij samen met Daan terug naar dit event.

Word jij de Ingenieur van het Jaar 2014?

17 februari 2014

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI NIRIA) organiseert jaarlijks de Ingenieur van het Jaar verkiezing. Met deze verkiezing wil KIVI NIRIA de meerwaarde van ingenieurs voor de maatschappij zichtbaar maken. De winnaar is een jaar lang boegbeeld voor het vak van ingenieur. Als sponsor van dit initiatief willen we je aanmoedigen om jezelf of je collega aan te melden.

Road 2 Success, symposium voor young professionals

11 februari 2014

Op 6 februari vond het symposium Road 2 Success plaats in IJmuiden. Het symposium werd georganiseerd door De Magneet, de young professionals van Tata Steel. Tijdens het symposium waren ongeveer 150 young professionals van zowel Tata Steel en andere organisaties aanwezig.

Aronian wint Tata Steel Chess Tournament

27 januari 2014

Levon Aronian heeft de 76e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Het is de vierde keer dat hij het schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schrijft. “Dit is mijn favoriete toernooi”, zo zei hij na afloop. Aronian noemde het Tata Steel Chess Tournament eerder al “Het Wimbledon van het schaken”.

Studenten succesvol aan zet!

23 januari 2014

Op donderdag 23 januari hebben niet alleen de grootmeesters en schaakliefhebbers Eindhoven aangedaan voor het Tata Steel Chess Tournament, ook studenten met verschillende technische achtergronden hebben Tata Steel op de High Tech Campus bezocht.

Deuren open voor jongeren met passie voor techniek

06 januari 2014

In de week van 20 januari openen wij onze deuren voor jongeren die belangstelling hebben voor een opleiding en baan in de techniek. In deze week zijn er verschillende evenementen waarbij je kunt ontdekken of werken en leren bij Tata Steel ook jouw uitdaging is.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer - Privacy verklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2018

Volg ons