Reactie inzake artikelen Noordhollands Dagblad

02-10-2020

Het Noordhollands Dagblad heeft artikelen over Tata Steel gepubliceerd op 26 september jl. Vanuit sollicitanten en kandidaten krijgen wij hier vragen over. Helaas bevat de publicatie een aantal onjuistheden. Hieronder plaatsen wij de reactie door vanuit Tata Steel in Nederland op dit artikel waar een verkeerde voorstelling wordt gegeven van onze financiele situatie.

Reactie Tata Steel dd. 28 Sep 2020 inzake artikelen in Noorhollands dagblad 26 september jl 

 In de artikelen gaat de krant ernstig de fout in met beweringen dat geld uit de Nederlandse vestiging via onheuse constructies door het moederbedrijf zou worden afgeroomd. “De artikelen zijn grotendeels misleidend en onjuist ”, zegt Henrik Adam namens de directie van Tata Steel.

De belangrijkste onjuistheden gaan over de vermeende inkoopnadelen die de Europese bedrijven van Tata Steel zouden hebben bij het inkopen van grondstoffen, ten faveure van het moederbedrijf in India. Het Noordhollands Dagblad maakt ernstige rekenfouten en maakt verkeerde vergelijkingen om tot zijn conclusies te komen. Zo komt de redactie van het blad tot de conclusie dat Tata Steel Europe sinds 2007 twintig miljard euro teveel zou hebben betaald voor zijn grondstoffen. Dit klopt in zijn geheel niet. Het lijkt erop dat de journalist een verkeerde berekening heeft gedaan door de kosten van steenkool en ijzererts in de jaarrekeningen van Tata Steel Limited te vergelijken met de kosten die Tata Steel Europe betaalt voor zowel grondstoffen als verbruiksgoederen, welke veel meer zijn dan de kosten voor alleen steenkool en ijzererts. Hierdoor trekt de journalist een totaal verkeerde conclusie.

De Europese bedrijven van Tata Steel hebben net zoals voor de overname door Tata Steel altijd de benodigde grondstoffen op de wereld markt gekocht tegen de daar geldende marktprijzen. De vergelijking met de prijzen waarvoor Tata Steel Limited in India de grondstoffen verkrijgt is niet relevant. Het moederbedrijf in India heeft eigen mijnen, waarmee het gedeeltelijk kan voorzien in haar behoefte aan grondstoffen. De uit de eigen mijnen gewonnen grondstoffen mogen van de Indiase overheid uitsluitend in India worden ingezet. In verband met de kostprijs van deze zelf gemijnde grondstoffen is de gemiddelde verkrijgingsprijs van grondstoffen voor Tata Steel Limited lager dan de marktprijs.

De redactie van het Noordhollands Dagblad heeft een onjuiste berekening gemaakt van leningen die door Tata Steel IJmuiden zouden zijn verstrekt aan bedrijven binnen het concern. Het dagblad stelt dat IJmuiden voor zo’n 685 miljoen Euro aan leningen zou hebben verstrekt. Het is ons niet duidelijk hoe de krant aan dit bedrag is gekomen. In de antwoorden op vragen van het dagblad is door Tata Steel reeds gesteld dat dit onjuist is. Tata Steel Nederland heeft voor 111 miljoen en Tata Steel IJmuiden voor 50 miljoen euro aan leningen binnen het bedrijf uitstaan, waarvoor een marktconforme rente wordt ontvangen en die bovendien zijn gedekt door een garantie van het moederconcern.

Het Noordhollands Dagblad is vooraf erop gewezen hoe het zit met die leningen, maar heeft ervoor gekozen die informatie naast zich neer te leggen en toch een verkeerde conclusie te publiceren.

De krant trekt ook bij andere onderwerpen onjuiste conclusies. De bewering dat Tata Steel onterecht geen of onvoldoende belasting zou hebben betaald is onjuist en gaat voorbij aan het belastingrecht in Nederland. “Wij houden ons in alle landen waar wij opereren gewoon aan de wet. Het kan niet zo zijn dat zonder deugdelijke onderbouwing wordt beweerd dat wij niet aan onze wettelijke verplichtingen zouden voldoen”, aldus Henrik Adam.

"Het artikel kent in zijn geheel weinig onderbouwing. De onjuistheden berokkenen ons bedrijf en onze medewerkers schade. Onze mensen worden in hun omgeving met deze berichten geconfronteerd en moeten zich verdedigen tegen ongefundeerde verhalen. Dat is pijnlijk en betreurenswaardig”, stelt Adam.

Klik hier voor meer informatie en het laatste nieuws over Tata Steel in Nederland. 

Nieuws 2020

Reactie inzake artikelen Noordhollands Dagblad

02 oktober 2020

Het Noordhollands Dagblad heeft artikelen over Tata Steel gepubliceerd op 26 september jl. Vanuit sollicitanten en kandidaten krijgen wij hier vragen over. Helaas bevat de publicatie een aantal onjuistheden. Hieronder plaatsen wij de reactie door vanuit Tata Steel in Nederland op dit artikel waar een verkeerde voorstelling wordt gegeven van onze financiele situatie.

#staysafekeepgrowing -deel 9 Blog Nienke

27 mei 2020

De maatregelen worden vanaf 1 juni a.s. versoepeld. Wel houden we afstand en werken we nog zo veel mogelijk vanuit huis. Van Stay Home naar Stay Safe en natuurlijk blijven we ons ontwikkelen. #StaySafeKeepGrowing. Deze week deelt onze loopbaanadviseur Nienke haar ervaringen over thuiswerken. Natuurlijk deelt ze haar tips.

#StayHomeKeepMoving-deel 8: Getting things done

14 mei 2020

De komende #StayHomeKeepMoving-weken gaan over efficiënt werken, werk/privé-balans en ook goed voor jezelf zorgen. Deze week geeft onze recruiter Mike tips voor meer focus tijdens het werk, zodat het werk af is en je tijd overhoudt voor ontspanning.

#StayHomeKeepMoving -deel 7 - de motivatiebrief

06 mei 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Deze keer bespreken we de resultaten van onze poll over de motivatiebrief: de toegevoegde waarde van de waarom hiervan op de sollicitatie met tips & tricks.

#StayHomeKeepMoving - deel 6 - Het CV

29 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. We geven deze week tips over het Curriculum Vitae. Jouw digitale footprint.

#StayHomeKeepMoving - Deel 5: Online testen

22 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Online psychologische testen kunnen je helpen met de vragen: Wie ben ik, Wat wil ik en Wat kan ik?

#StayHomeKeepMoving - deel 4 - Online interview

16 april 2020

Tijdens de #StayHomeKeepMoving-weken willen we graag dat je in beweging blijft, ook nu we thuis blijven. We geven tips over solliciteren, thuiswerken en what's next. In dit artikel geven we praktische tips over het voeren van een online sollicitatiegesprek.

#StayHomeKeepMoving - deel 3: technische tips

15 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Welke voorbereidingen voorafgaand aan het online sollicitatiegesprek zijn handig om rustig het gesprek in te gaan.

#StayHomeKeepMoving - deel 2 - Tips &Tricks

09 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek aan de hand van de 4 meest gestelde vragen.

#StayHomeKeepMoving - Tips &Tricks

07 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek - zeker digitaal - zodat je vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat.

Maatregelen rondom coronavirus

18 maart 2020

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, is het nodig dat we allemaal een bijdrage leveren. Het zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving staat bij ons voorop.

Opleiding procestechniek Academy beste van Nederland

09 maart 2020

De opleiding procestechniek van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden is naar het oordeel van De Keuzegids niet alleen een topopleiding, maar ook de beste opleiding procestechniek van Nederland. De opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde scoorden ook hoog in het onderzoek. Daarmee is de Academy toonaangevend waar het gaat om technisch onderwijs.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer - Privacy verklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2018

Volg ons