#StayHomeKeepMoving - deel 4 - Online interview

16-04-2020

Tijdens de #StayHomeKeepMoving-weken willen we graag dat je in beweging blijft, ook nu we thuis blijven. We geven tips over solliciteren, thuiswerken en what's next. In dit artikel geven we praktische tips over het voeren van een online sollicitatiegesprek.

Goed nieuws: je bent uitgenodigd voor een video sollicitatiegesprek. Oftewel, je gaat een sollicitatiegesprek voeren via Skype, Facetime of een andere online applicatie. Tof, want je maakt een serieuze kans om die nieuwe baan die je ambieert te krijgen. Maar welke zaken moet je anders doen als je in de tijd dat Corona (COVID-19) de wereld in z’n greep houdt en je online in gesprek bent? Wij geven je hier antwoord op deze vraag. Kort samengevat: een online sollicitatiegesprek vraagt wel om enkele aandachtspunten! Wij hebben zes tips om te zorgen dat je een goed beeld van jezelf laat zien.

Duidelijk spreken
Praat niet te snel. Ken je dat? Je wordt zenuwachtig en begint als een sneltrein te praten. Al helemaal via de telefoon of Skype. In het echt is het nog wel redelijk te verstaan voor de persoon met wie je praat, maar online niet meer. Zorg er dus voor dat je duidelijk én niet te snel praat. Is het je eerste keer dat je via een online applicatie in een sollicitatie zit? Geef dit gerust aan, dat lucht al lekker op.

Kleed je netjes aan
Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Trek dezelfde outfit aan die je had aangetrokken wanneer het een face-to-face gesprek zou zijn. Je kunt denken: ze zien alleen mijn bovenkant, dus ik kan best mijn joggingbroek aanhouden, maar je helemaal omkleden werkt vaak ook als goede motivatie. Het geeft meer het gevoel dat je echt ‘aan’ moet staan. Klik hier voor technische tips om te zorgen dat alles werkt en er helemaal klaar voor zit. Op Instagram TV (tatasteelnederland) geeft onze recruiter Dewi meer tips.

Let op je lichaamshouding
Hoewel video een beter beeld geeft dan alleen een telefoongesprek, is je lichaamshouding op beeld moeilijker te beoordelen dan in het echt. Onze tip: maak oogcontact, kijk niet naar jezelf op het scherm maar kijk naar degene met wie je het gesprek hebt. Ook is het belangrijk dat je armen en handen in beeld zijn, hiermee kun je meer van jezelf laten zien. Laat vooral zien dat je enthousiast bent!

Wees jezelf
Dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar bij een online videogesprek is de verleiding groot om een ‘spiekbriefje’ te gebruiken. Dit kan ook best, maar zorg ervoor dat je vooral ook spontaan overkomt en niet de antwoorden op de vragen gaat oplezen. Wil je wel graag een spiekbriefje gebruiken? Zet er dan alleen steekwoorden op, en gebruik het subtiel als geheugensteuntje.

Onderbouw je verhaal met voorbeelden
Het is in alle sollicitatiegesprekken belangrijk om eigenschappen, zoals bijvoorbeeld sterke punten, te onderbouwen met concrete voorbeelden. Dus doe dit ook in het geval je het gesprek via video voert! Geef specifiek aan wat de situatie was, wat jouw rol was en wat het voor eindresultaat heeft opgeleverd. Klik hier voor meer tips over welke vragen je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek. Op Instagram TV (tatasteelnederland) geeft onze recruiter Arjan meer tips. 

Check of je gesprekspartner je volgt
Het is tijdens een gesprek altijd goed om regelmatig te checken of je gesprekspartner begrijpt wat je zegt. Maar bij een videogesprek is het belang hiervan extra groot. De interactie is net anders, dus het is verstandig om met tussenzinnetjes als ‘begrijp je wat ik bedoel?’, of ‘kun je mij nog volgen?’ degene met wie je praat aangehaakt te houden. Soms zit er vertraging op de lijn, dan is degene met wie je in gesprek bent ongemerkt afgehaakt.

Wij wensen je veel succes en hopen dat je met deze tips comfortabel je online sollicitatiegesprek gaat voeren! #StayHomeKeepMoving

Nieuws 2020

Reactie inzake artikelen Noordhollands Dagblad

02 oktober 2020

Het Noordhollands Dagblad heeft artikelen over Tata Steel gepubliceerd op 26 september jl. Vanuit sollicitanten en kandidaten krijgen wij hier vragen over. Helaas bevat de publicatie een aantal onjuistheden. Hieronder plaatsen wij de reactie door vanuit Tata Steel in Nederland op dit artikel waar een verkeerde voorstelling wordt gegeven van onze financiele situatie.

#staysafekeepgrowing -deel 9 Blog Nienke

27 mei 2020

De maatregelen worden vanaf 1 juni a.s. versoepeld. Wel houden we afstand en werken we nog zo veel mogelijk vanuit huis. Van Stay Home naar Stay Safe en natuurlijk blijven we ons ontwikkelen. #StaySafeKeepGrowing. Deze week deelt onze loopbaanadviseur Nienke haar ervaringen over thuiswerken. Natuurlijk deelt ze haar tips.

#StayHomeKeepMoving-deel 8: Getting things done

14 mei 2020

De komende #StayHomeKeepMoving-weken gaan over efficiënt werken, werk/privé-balans en ook goed voor jezelf zorgen. Deze week geeft onze recruiter Mike tips voor meer focus tijdens het werk, zodat het werk af is en je tijd overhoudt voor ontspanning.

#StayHomeKeepMoving -deel 7 - de motivatiebrief

06 mei 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Deze keer bespreken we de resultaten van onze poll over de motivatiebrief: de toegevoegde waarde van de waarom hiervan op de sollicitatie met tips & tricks.

#StayHomeKeepMoving - deel 6 - Het CV

29 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. We geven deze week tips over het Curriculum Vitae. Jouw digitale footprint.

#StayHomeKeepMoving - Deel 5: Online testen

22 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Online psychologische testen kunnen je helpen met de vragen: Wie ben ik, Wat wil ik en Wat kan ik?

#StayHomeKeepMoving - deel 4 - Online interview

16 april 2020

Tijdens de #StayHomeKeepMoving-weken willen we graag dat je in beweging blijft, ook nu we thuis blijven. We geven tips over solliciteren, thuiswerken en what's next. In dit artikel geven we praktische tips over het voeren van een online sollicitatiegesprek.

#StayHomeKeepMoving - deel 3: technische tips

15 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Welke voorbereidingen voorafgaand aan het online sollicitatiegesprek zijn handig om rustig het gesprek in te gaan.

#StayHomeKeepMoving - deel 2 - Tips &Tricks

09 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek aan de hand van de 4 meest gestelde vragen.

#StayHomeKeepMoving - Tips &Tricks

07 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek - zeker digitaal - zodat je vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat.

Maatregelen rondom coronavirus

18 maart 2020

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, is het nodig dat we allemaal een bijdrage leveren. Het zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving staat bij ons voorop.

Opleiding procestechniek Academy beste van Nederland

09 maart 2020

De opleiding procestechniek van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden is naar het oordeel van De Keuzegids niet alleen een topopleiding, maar ook de beste opleiding procestechniek van Nederland. De opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde scoorden ook hoog in het onderzoek. Daarmee is de Academy toonaangevend waar het gaat om technisch onderwijs.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer - Privacy verklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2018

Volg ons