#StayHomeKeepMoving -deel 7 - de motivatiebrief

06-05-2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Deze keer bespreken we de resultaten van onze poll over de motivatiebrief: de toegevoegde waarde hiervan op de sollicitatie met tips & tricks.

Veel bedrijven vragen bij het insturen van het het CV ook een motivatiebrief mee te sturenVoor de ene solicitant is het een showstopper en solliciteert nietTerwijl de ander met veel plezier in de pen klimt en een vlammend betoog schrijft waarom hij of zijn geschikt is voor de baan In veranderende tijden is het goed om naar het werving- en selectieproces te kijken en vroegen we aan jou, wat het nut – of juist niet - is van de motivatiebrief. Via stories op Instagram en Facebook hadden we vijf stellingen voorgelegd 

De toevoegde waarde zit in de waaromwel twijfel over dtraditionele vorm 

Het is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek maar geeft een bescheiden inzicht hoe er over de motivatiebrief wordt gedacht of ervaren. De motivatiebrief kun je opdelen in grofweg drie onderdelen: 

 • De uitleg over de manier waarop je voldoet aan de functie-eisen. 
 • De motivatie om juist in die functie of bij deze organisatie te willen werken. 
 • De bijdrage die jij kan leveren aan de organisatie/afdeling.

Aan de hand van deze onderdelenhebben we ook naar de uitslag op onze polls over de motivatiebrief gekeken 

In het algemeen, kunnen we stellen dat:

 • Het toelichten waarom je solliciteert en waarom je geschikt bent, belangrijk is om je te onderscheiden als sollicitant.
 • De twijfel zit meer op de hoe (is een brief nog van deze tijd) of het tijdstip (moeten alle elementen al aan het begin of kan het verdeeld worden over het proces).
 • Ook vraagt men zich af of de motivatiebrief echt goed wordt gelezen door de organisatie.
 • Het misschien ook wel meer gebonden is aan soort functie en bij afwijkend CV op het functieprofiel.
 • Of het de kansen verhoogt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, zijn de meningen sterk over verdeeld. De mensen op Facebook geven aan dat het niet bijdraagt. Terwijl de Instagrammers juist wel het idee hebben zo meer kans te maken.

Kortom, de essentie van de motivatiebrief is zeker van toegevoegde waarde voor de sollicitant. Alleen mogen wij, organisaties, nog eens kritisch kijken wat we wanneer vragen en of er geen andere manieren zijn dan een traditionele brief. Is het een showstopper om te solliciteren? Zeker niet. Hieronder tips om je te helpen bij het schrijven van een goede motivatiebrief. Daarnaast gaan wij, organisaties, nadenken over een vorm die beter aansluit.

Tips voor een goede motviatiebrief

 • Personaliseer de brief. Weet naar wie je de brief stuurt, zodat jij diegene vanaf de aanhef kunt aanspreken met zijn/haar naam. Vaak kan de bedrijfswebsite of de vacature jou wel vertellen wie de rectuirer van het bedrijf is.
 • Val met de deur in huis en bedenk een orginele opening. “Hierbij reageer ik op vacature x …” is een zin die een recruiter vaak voorbij ziet komen. Dit is geen opening waardoor hij of zij jou zal onthouden. Zorg ervoor dat je direct de aandacht van de recruiter hebt.
 • Houd het kort. Twee of drie alinea’s is voldoende. Vertel waarom jij geïntereseerd bent in deze functie en waarom jij de juiste persoon bent. Het hoeft geen herhaling van jouw cv te zijn.
 • Vertel wat jij brengt. Vertel niet alleen dat de functie jou leuk en uitdagend lijkt. Vertel ook wat jij meebrengt voor het bedrijf en waarom jij een meerwaarde kunt zijn.
 • Let op spelfouten. Het is misschien een open deur, maar wel heel belangrijk. Jij zult je verbazen hoeveel cv’s en motivatiebrieven nog onnodige fouten bevatten. Laat voor de zekerheid jouw brief lezen door een familielid of viend(in).

#StayHomeKeepMoving

Deel of mail

Nieuws 2020

Reactie inzake artikelen Noordhollands Dagblad

02 oktober 2020

Het Noordhollands Dagblad heeft artikelen over Tata Steel gepubliceerd op 26 september jl. Vanuit sollicitanten en kandidaten krijgen wij hier vragen over. Helaas bevat de publicatie een aantal onjuistheden. Hieronder plaatsen wij de reactie door vanuit Tata Steel in Nederland op dit artikel waar een verkeerde voorstelling wordt gegeven van onze financiele situatie.

#staysafekeepgrowing -deel 9 Blog Nienke

27 mei 2020

De maatregelen worden vanaf 1 juni a.s. versoepeld. Wel houden we afstand en werken we nog zo veel mogelijk vanuit huis. Van Stay Home naar Stay Safe en natuurlijk blijven we ons ontwikkelen. #StaySafeKeepGrowing. Deze week deelt onze loopbaanadviseur Nienke haar ervaringen over thuiswerken. Natuurlijk deelt ze haar tips.

#StayHomeKeepMoving-deel 8: Getting things done

14 mei 2020

De komende #StayHomeKeepMoving-weken gaan over efficiënt werken, werk/privé-balans en ook goed voor jezelf zorgen. Deze week geeft onze recruiter Mike tips voor meer focus tijdens het werk, zodat het werk af is en je tijd overhoudt voor ontspanning.

#StayHomeKeepMoving -deel 7 - de motivatiebrief

06 mei 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Deze keer bespreken we de resultaten van onze poll over de motivatiebrief: de toegevoegde waarde van de waarom hiervan op de sollicitatie met tips & tricks.

#StayHomeKeepMoving - deel 6 - Het CV

29 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. We geven deze week tips over het Curriculum Vitae. Jouw digitale footprint.

#StayHomeKeepMoving - Deel 5: Online testen

22 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Online psychologische testen kunnen je helpen met de vragen: Wie ben ik, Wat wil ik en Wat kan ik?

#StayHomeKeepMoving - deel 4 - Online interview

16 april 2020

Tijdens de #StayHomeKeepMoving-weken willen we graag dat je in beweging blijft, ook nu we thuis blijven. We geven tips over solliciteren, thuiswerken en what's next. In dit artikel geven we praktische tips over het voeren van een online sollicitatiegesprek.

#StayHomeKeepMoving - deel 3: technische tips

15 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Welke voorbereidingen voorafgaand aan het online sollicitatiegesprek zijn handig om rustig het gesprek in te gaan.

#StayHomeKeepMoving - deel 2 - Tips &Tricks

09 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek aan de hand van de 4 meest gestelde vragen.

#StayHomeKeepMoving - Tips &Tricks

07 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek - zeker digitaal - zodat je vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat.

Maatregelen rondom coronavirus

18 maart 2020

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, is het nodig dat we allemaal een bijdrage leveren. Het zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving staat bij ons voorop.

Opleiding procestechniek Academy beste van Nederland

09 maart 2020

De opleiding procestechniek van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden is naar het oordeel van De Keuzegids niet alleen een topopleiding, maar ook de beste opleiding procestechniek van Nederland. De opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde scoorden ook hoog in het onderzoek. Daarmee is de Academy toonaangevend waar het gaat om technisch onderwijs.

Meer informatie?

Dewi de Lange
Campus Recruiter
T: +31 (0)6 51265186

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer - Privacy verklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2018

Volg ons