#StayHomeKeepMoving - deel 2 - Tips &Tricks

09-04-2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek aan de hand van de 4 meest gestelde vragen.

 

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En nu? Goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij jou hieronder tips die jou helpen om goed antwoord te kunnen geven op de vijf meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek.  

1. Kun je wat over jezelf vertellen? 

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag in gesprekken. Recruiters willen door middel van deze vraag te weten komen wie de persoon is achter jouw CV. Pas jij bijvoorbeeld binnen de bedrijfscultuur en binnen het team? 

 • Bereid een pitch voor van ongeveer één minuut. Houd het kort en krachtig.  
 • Je hoeft jouw CV niet op te dreunen. Vertel iets wat wij nog niet gelezen hebben in jouw sollicitatiebrief en op je CV.  
 • Vertel in een aantal zinnen waar je passie ligt en wat jou bezighoudt. Dit zorgt ervoor dat wij kunnen zien waar jij echt enthousiast van wordt. 
 • Je kan over van alles vertellen: je thuissituatie, wat je doet in je vrije tijd, jouw eigenschappen en waar jij energie van krijgt.  
 • Oefen deze pitch met vrienden/familie/collega’s en vraag om feedback. 

2. Wat weet jij over onze organisatie? 

Deze vraag geeft jou de ruimte om te laten zien dat jij je goed hebt voorbereid en dat jij opreccht geïnteresseerd bent in werken bij het bedrijf. 

 • Laat zien dat jij je in ons bedrijf hebt verdiept. Je weet wat voor producten/diensten ons bedrijf levert, maar je weet ook iets over onze bedrijfscultuur.  
 • Raadpleeg verschillende soorten bronnen zoals corporate websites (www.tatasteeljobs.nl), sociale mediaprobeer in contact te komen met huidige medewerkers en bekijk filmpjes en vlogs. 
 • Vraag rond bij familie en vrienden wat zij weten over het bedrijf. Tata Steel heeft 9000 medewerkers, dus de kans dat jij iemand kent die al bij ons werkt of heeft gewerkt is best groot. Onze eigen medewerkers kunnen jou het beste vertellen over hun ervaringen. 
 • Probeer vanuit hier de link te maken met waarom jij zo graag bij ons wilt werken.  

3. Waarom solliciteer jij op deze functie?  

Recruiters gaan ervan uit dat jij, voordat jij überhaupt solliciteert, al goed hebt nagedacht over deze vraag en vervolgens vanuit die motivatie hebt gesolliciteerd. 

 • Weet goed wat de functie inhoudt. Lees bijvoorbeeld de functieomschrijving nogmaals. 
 • Waar word jij enthousiast van en wat is de link met de vacature.  
 • Zorg ervoor dat je deze functie, indien je op meerdere functies gesolliciteerd hebt, niet verward met andere functies tijdens het gesprek. Weet waar je het over hebt. 

4. Hoe zouden anderen jou omschrijven? 

Recruiters stellen deze vraag omdat we graag willen weten hoe jij als persoon overkomt en hoe goed jij met anderen samenwerkt.  

 • Dit antwoord kun je heel goed voorbereiden, door deze vraag gewoon te vragen aan familie, vrienden en/of collega’s.  
 • Weet ook waarom familie, vrienden en/of collega’s jou op deze manier zullen omschrijven.  

#StayHomeKeepMoving 

Nieuws 2020

Reactie inzake artikelen Noordhollands Dagblad

02 oktober 2020

Het Noordhollands Dagblad heeft artikelen over Tata Steel gepubliceerd op 26 september jl. Vanuit sollicitanten en kandidaten krijgen wij hier vragen over. Helaas bevat de publicatie een aantal onjuistheden. Hieronder plaatsen wij de reactie door vanuit Tata Steel in Nederland op dit artikel waar een verkeerde voorstelling wordt gegeven van onze financiele situatie.

#staysafekeepgrowing -deel 9 Blog Nienke

27 mei 2020

De maatregelen worden vanaf 1 juni a.s. versoepeld. Wel houden we afstand en werken we nog zo veel mogelijk vanuit huis. Van Stay Home naar Stay Safe en natuurlijk blijven we ons ontwikkelen. #StaySafeKeepGrowing. Deze week deelt onze loopbaanadviseur Nienke haar ervaringen over thuiswerken. Natuurlijk deelt ze haar tips.

#StayHomeKeepMoving-deel 8: Getting things done

14 mei 2020

De komende #StayHomeKeepMoving-weken gaan over efficiënt werken, werk/privé-balans en ook goed voor jezelf zorgen. Deze week geeft onze recruiter Mike tips voor meer focus tijdens het werk, zodat het werk af is en je tijd overhoudt voor ontspanning.

#StayHomeKeepMoving -deel 7 - de motivatiebrief

06 mei 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Deze keer bespreken we de resultaten van onze poll over de motivatiebrief: de toegevoegde waarde van de waarom hiervan op de sollicitatie met tips & tricks.

#StayHomeKeepMoving - deel 6 - Het CV

29 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. We geven deze week tips over het Curriculum Vitae. Jouw digitale footprint.

#StayHomeKeepMoving - Deel 5: Online testen

22 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Online psychologische testen kunnen je helpen met de vragen: Wie ben ik, Wat wil ik en Wat kan ik?

#StayHomeKeepMoving - deel 4 - Online interview

16 april 2020

Tijdens de #StayHomeKeepMoving-weken willen we graag dat je in beweging blijft, ook nu we thuis blijven. We geven tips over solliciteren, thuiswerken en what's next. In dit artikel geven we praktische tips over het voeren van een online sollicitatiegesprek.

#StayHomeKeepMoving - deel 3: technische tips

15 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Welke voorbereidingen voorafgaand aan het online sollicitatiegesprek zijn handig om rustig het gesprek in te gaan.

#StayHomeKeepMoving - deel 2 - Tips &Tricks

09 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek aan de hand van de 4 meest gestelde vragen.

#StayHomeKeepMoving - Tips &Tricks

07 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek - zeker digitaal - zodat je vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat.

Maatregelen rondom coronavirus

18 maart 2020

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, is het nodig dat we allemaal een bijdrage leveren. Het zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving staat bij ons voorop.

Opleiding procestechniek Academy beste van Nederland

09 maart 2020

De opleiding procestechniek van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden is naar het oordeel van De Keuzegids niet alleen een topopleiding, maar ook de beste opleiding procestechniek van Nederland. De opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde scoorden ook hoog in het onderzoek. Daarmee is de Academy toonaangevend waar het gaat om technisch onderwijs.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer - Privacy verklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2018

Volg ons