#StayHomeKeepMoving - Tips &Tricks

07-04-2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek - zeker digitaal - zodat je vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat.

Natuurlijk is gezonde spanning niet erg. Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze week gaan we o.a. in op de meeste gestelde vragen die je kan krijgen tijdens het sollicitatiegesprek. Onze recruiter Arjan zal hier, in stories later deze week, meer over vertellen. We starten met één van de meest gestelde vragen door de recruiter waarmee jij zelf het gesprek kan sturen: Heb jij nog vragen? Een vraag die je prima kan voorbereiden.

Naast het lezen van de bedrijfswebsite, nieuwsberichtensocial media en natuurlijk praten met kennissen en vrienden die er werken over de sfeer en cultuur, is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je wilt weten. Over de functie, de afdeling en de organisatie. Wat is belangrijk voor jou? En waarom zou je hier willen werken. Oftewel, what's in it for you 

Waarom is dit een belangrijke vraag? 

Door vragen te stellen tijdens het gesprek, wordt het een gelijkwaardig gesprek. Niet alleen wil de organisatie van alles over jou weten, ook jij gaat op onderzoek uit. Zijn jullie een goede match? Het is net als in het datingsproces: je trouwt meestal ook niet na de eerste date. Eerst elkaar beter leren kennen voordat je “ja” zegt. Het is dus goed om vooraf na te denken: Wat wil ik weten om tot een gewogen keuze te komen? Voor nu en in de toekomst. Door vragen voor te bereiden, laat jij zien dat je nieuwsgierig en geïnteresseerd bent.  

Hieronder hebben we tips & tricks en voorbeeldvragen voor jou op een rijtje gezet. Niet uitputtelijk, wel om je alvast op weg te helpen. Laat via social media weten wat je ervan vindt en welke thema’s er nog meer bij je leven.  

 Tips &Tricks  

 • Stel geen vragen om het vragen stellen. Stel vragen die zinvol zijn en waarop je het antwoord nog niet hebt of niet hebt gevonden. 
 • Aan het eind van het gesprek kun je vragen hoe de procedure er verder uit ziet, wanneer je hoort wat de eventuele vervolgstappen zijn 
 • Of: Wat zijn de opleidingsmogelijkheden en doorgroei in deze functie, afdeling of organisatie 
 • Voorbeelden: 
 • Waarom vind jij het zelf zo leuk om hier te werken? 
 • Hoe ziet het team eruit waarin ik eventueel kom te werken? 
 • Wat is de grootste uitdaging voor deze functie? 
 • Hoe ziet eewerkdag eruit? 
 • Hoe ziet het team eruit? Met wie ga ik samenwerken 
 • Wie zijn mijn belangrijkste stakeholders?  
 • Wat zijn de valkuilen waarom zou het niet goed gaan? 
 • Waar rekenen we elkaar op af na een jaar? Wat hebben we dan bereikt?  

Pas op met: 

 • Vragen waarvan je de antwoorden op de website kunt vinden – dat lijkt alsof je de website niet hebt bekeken. Indien je vragen hebt naar aanleiding van informatie op de website of ergens anders, stel die gerust om beter beeld te krijgen. “Ik heb op de website gelezen/of in de vacature staat..., kun je hier iets meer over vertellen 
 • Ook is het goed om vragen over de strategiedoelstellingen te stellen en wat jij daaraan kan bijdragen. Kijk wel goed wie je aan de andere kant van de tafel of scherm zit. Dit is een goede vraag voor bijvoorbeeld de afdelingsmanager. en minder passend voor een kennismaking met nieuwe collega's. 

#StayHomeKeepMoving 

Nieuws 2020

Reactie inzake artikelen Noordhollands Dagblad

02 oktober 2020

Het Noordhollands Dagblad heeft artikelen over Tata Steel gepubliceerd op 26 september jl. Vanuit sollicitanten en kandidaten krijgen wij hier vragen over. Helaas bevat de publicatie een aantal onjuistheden. Hieronder plaatsen wij de reactie door vanuit Tata Steel in Nederland op dit artikel waar een verkeerde voorstelling wordt gegeven van onze financiele situatie.

#staysafekeepgrowing -deel 9 Blog Nienke

27 mei 2020

De maatregelen worden vanaf 1 juni a.s. versoepeld. Wel houden we afstand en werken we nog zo veel mogelijk vanuit huis. Van Stay Home naar Stay Safe en natuurlijk blijven we ons ontwikkelen. #StaySafeKeepGrowing. Deze week deelt onze loopbaanadviseur Nienke haar ervaringen over thuiswerken. Natuurlijk deelt ze haar tips.

#StayHomeKeepMoving-deel 8: Getting things done

14 mei 2020

De komende #StayHomeKeepMoving-weken gaan over efficiënt werken, werk/privé-balans en ook goed voor jezelf zorgen. Deze week geeft onze recruiter Mike tips voor meer focus tijdens het werk, zodat het werk af is en je tijd overhoudt voor ontspanning.

#StayHomeKeepMoving -deel 7 - de motivatiebrief

06 mei 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Deze keer bespreken we de resultaten van onze poll over de motivatiebrief: de toegevoegde waarde van de waarom hiervan op de sollicitatie met tips & tricks.

#StayHomeKeepMoving - deel 6 - Het CV

29 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. We geven deze week tips over het Curriculum Vitae. Jouw digitale footprint.

#StayHomeKeepMoving - Deel 5: Online testen

22 april 2020

In deze #StayHomeKeepMoving-weken kijken we vooruit. Hoe kun je je voorbereiden op de volgende stap in je loopbaan. Online psychologische testen kunnen je helpen met de vragen: Wie ben ik, Wat wil ik en Wat kan ik?

#StayHomeKeepMoving - deel 4 - Online interview

16 april 2020

Tijdens de #StayHomeKeepMoving-weken willen we graag dat je in beweging blijft, ook nu we thuis blijven. We geven tips over solliciteren, thuiswerken en what's next. In dit artikel geven we praktische tips over het voeren van een online sollicitatiegesprek.

#StayHomeKeepMoving - deel 3: technische tips

15 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Welke voorbereidingen voorafgaand aan het online sollicitatiegesprek zijn handig om rustig het gesprek in te gaan.

#StayHomeKeepMoving - deel 2 - Tips &Tricks

09 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek aan de hand van de 4 meest gestelde vragen.

#StayHomeKeepMoving - Tips &Tricks

07 april 2020

De #StayHomeKeepMoving-weken trappen we af met als thema “de voorbereiding”. Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek - zeker digitaal - zodat je vol zelfvertrouwen het gesprek in gaat.

Maatregelen rondom coronavirus

18 maart 2020

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, is het nodig dat we allemaal een bijdrage leveren. Het zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving staat bij ons voorop.

Opleiding procestechniek Academy beste van Nederland

09 maart 2020

De opleiding procestechniek van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden is naar het oordeel van De Keuzegids niet alleen een topopleiding, maar ook de beste opleiding procestechniek van Nederland. De opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde scoorden ook hoog in het onderzoek. Daarmee is de Academy toonaangevend waar het gaat om technisch onderwijs.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer - Privacy verklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2018

Volg ons