Ovenchef

Ronald: "Als je als operator ambitie hebt en laat zien dat je wat wilt, dan is hier veel mogelijk"

  • Ronald Kouwenhoven
  • Ovenchef
  • in dienst bij Tata Steel sinds 1988
  • studie: VAPRO A, B en C Procesoperator opleidingen op de bedrijfsschool

Ronald Kouwenhoven is zijn loopbaan in 1988 op de bedrijfsschool van Tata Steel gestart en heeft zich van Smelter en Procesregelaar opgewerkt tot Ovenchef. “Je collega’s vinden het leuk om je iets te leren en in de praktijk leer je hier het meest,” aldus Ronald.

De Hoogovens zijn complex en gevoelig

Elke dag is hier anders, de processen zorgen voor veel dynamiek want binnen de Hoogovens werk je met veel installaties die van invloed zijn op het totaal proces. Van bijvoorbeeld gasreiniging, windverhitters, bunkers tot granulatiesystemen, allemaal installaties die je nodig hebt om het totaal proces te kunnen draaien. Binnen deze fabriek ben je als operator echt processen aan het regelen, hier maak je van natuurlijke grondstoffen vloeibaar ijzer. Draait je proces goed, dan heb je het relatief makkelijk. Wanneer je een procesafwijking of storing hebt, dan heb je echte proceskennis nodig en zal je de juiste prioriteiten moeten kunnen stellen. Als hier één variabele wijzigt moet je bijsturen en dan wordt het leuk.

Kom maar effe een dagje kijken!

Ik ben nog steeds elke dag onder de indruk van de Hoogovens. De temperatuur in de oven is 1500 graden en wij produceren dagelijks 19.000 ton vloeibaar ijzer. Minstens zo belangrijk is wat wij daarnaast produceren, als bijproduct maken wij bijvoorbeeld 4.000 ton gegranuleerde slak per dag, wat ingezet wordt bij de ENCI (Cement industrie). Per uur produceren wij 20 Megawatt elektriciteit en 10.0000 m3 hoogovengas, wat allemaal binnen Tata Steel voor de productie wordt ingezet. Als ze mij vragen waarom ik zo onder de indruk ben zeg ik altijd “kom maar effe een dagje kijken!” Het proces om van grondstof ruwijzer te maken gaat hier continu door, 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar. De hoogovens gaan eens in de 15 jaar stil voor revisie. Dat grote, machtige, de diversiteit en het scheikundige proces wekt bij iedereen aan wie ik het laat zien indruk.

Training on the job

Volgens mij ben ik zelf een mooi voorbeeld van de ruimte die je hier krijgt om door te groeien. Wanneer je hier als procesregelaar binnen komt, dan krijg je altijd een gerichte vakopleiding binnen de hoogovens. De processen zijn nu eenmaal complex. Die opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktijkdeel. Alle kennis die je in die opleiding opdoet over het proces, de installaties en de meet- en regeltechniek kan je direct in de praktijk toepassen. Voor mijn gevoel is de ontwikkeling in mijn loopbaan vanzelf gegaan. Natuurlijk moet je laten zien dat je ambitie hebt, maar de omgeving die je wordt geboden helpt ook erg mee. In mijn huidige functie ben ik verantwoordelijk voor de twee hoogovens. Ik ondersteun mijn collega’s in het dagelijkse proces en ben verantwoordelijk voor de planning en opleidingen. In de voortgangsgesprekken die ik met mijn team heb, kan ik collega’s nu helpen met hun volgende stap en voelt goed.

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Camile: "Ik vind het super dat ik elke dag weer merk dat mijn werk nut en impact heeft"

Read more >