Principal Researcher

Camile: "Ik vind het super dat ik elke dag weer merk dat mijn werk nut en impact heeft"

  • Camile Hol
  • Principal Researcher
  • In dienst bij Tata Steel sinds januari 2010
  • Studie: Werktuigbouwkunde en een PhD in Regeltechniek aan de Technische Universiteit in Delft

"Ik heb Werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Universiteit Delft en ben vervolgens gepromoveerd in de Regeltechniek. En ik werk nu alweer bijna 13 jaar bij Tata Steel in IJmuiden. Vanaf het begin bij de afdeling Rolling Finishing & Measurement (RFM) van Research & Development. Dagelijks ben ik bezig met besturings- en walstechnologie: hoe je het vervormen van ons staal in een wals het beste  bestuurt."

Verbeteringen realiseren

"We weten als de beste hoe we onze walsen moeten besturen. Samen met mijn collega’s bedenken we telkens nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld dat er steeds minder wordt afgeknipt van de rollen staal aan het eind van de wals. En bijvoorbeeld dat we de besturing specifiek aanpassen voor nieuwe staalsoorten, zodat die ook goed gewalst kunnen worden. Deze toepassingen worden dan ingebouwd en dat levert ook echt wat op. Zeker als je je realiseert dat er jaarlijks duizenden rollen staal van de wals komen. Dus reken maar uit wat minder afknippen oplevert! Dat vind ik heel gaaf."

Kennis en vertrouwen

"Wat ik ook gaaf, en heel noodzakelijk, vind: de kennisuitwisseling is enorm bij Tata Steel. Niet alleen bij R&D, maar ook in de fabrieken, met de operators. Hoe gedraagt dit type staal zich onder welke temperaturen, in theorie én praktijk? Zo is wrijving heel belangrijk bij het koudwalsproces. De operators hebben een praktisch gevoel bij het gehele proces en bij R&D vullen we dit aan met theoretische kennis. Die twee versterken elkaar. Daar is vertrouwen voor nodig! Dus: werk aan goed contact met de operators. Speel er direct op in als ze een probleem hebben bij de wals. Zeg nooit: los het zelf maar op, maar probeer direct te helpen als er problemen zijn. Zo sta ik er in."

"Het resultaat van dat teamwork is er ook echt. Als bijvoorbeeld uit de data blijkt dat we na een aanpassing aan de wals 1% minder van het staal als schrot hoeven af te knippen, omdat we de wals beter aansturen, dan ben ik zó trots. Dat wil je steeds weer bereiken."

Met Augmented reality kijken in het innerlijk van een wals

"In de toekomst zie ik veel verbeterkansen door een verdere digitalisering. Data is al heel belangrijk, we simuleren nu al tal van processen met onze modellen en gemeten data. In de toekomst verwacht ik dat we die modellen verder kunnen uitbreiden tot de zogeheten digital twins. Dat zijn digitale kopieën van het echte proces in de fabriek. Als we de modellen kunnen verrijken met meer meetgegevens en meer visuele kenmerken, dan kunnen we de processen nog meer verbeteren en finetunen. Ook zie ik in de toekomst een rol weggelegd voor Augmented Reality (AR) bijvoorbeeld door met een Virtual Reality bril extra informatie te geven over onderdelen van de wals. Ja, dat zou ook een uitkomst zijn voor onze monteurs, dan hebben ze een digitale assistent."

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Evert: "Mijn baan is er een voor echte techniekgekken, zeer breed en allesomvattend"

Read more >