Principal Researcher

Hans: "Door HIsarna is het wellicht mogelijk om een bruikbaar zinkconcentraat te maken, grondstof voor de zinkindustrie"

  • Hans Hage
  • Principal Researcher
  • In dienst bij Tata Steel sinds maart 2002
  • Studie: Chemische Technologie  aan de HTS, Geochemie aan de faculteit Earth Sciences (Universiteit Utrecht) en een promotie in de Geochemie

"Verduurzaming van de hele keten is een belangrijk punt voor ons bedrijf. Dat is best opvallend voor een onderneming die behoorlijk wat CO2 uitstoot. Maar juist daarom zo uitdagend. Als we de maakindustrie overeind willen houden in dit deel van de wereld, is het belangrijk te werken aan schonere processen, meer recycling van materialen en een lagere CO2-uitstoot. Daar zetten we dus vol op in."

Recycling

"Mijn werk als onderzoeker bestaat uit het ondersteunen van het maken van ruwijzer tegen zo laag mogelijke kosten. Vaak betekent dat ook een verlaging van de CO2-uitstoot. Het terugwinnen van zink is daarnaast een grote ambitie. De horizon is een circulaire economie. Bij Research & Developmentzijn we bezig om te onderzoeken hoe het productieproces tot nog minder reststoffen leidt en welke van die producten we ook opnieuw tot grondstof kunnen maken. Bij HIsarna kijken we onder meer naar de toepassing van andersoortige ertsen voor het maken van duurzamer staal. Hlsarna is de pilotplant van Tata Steel om vloeibaar ruwijzer te maken tegen lage kosten en met minimaal 20% minder CO2-uitstoot, terwijl het ook klaar is voor CCS (Carbon Capture and Storage). In dat laatste geval kunnen we zelfs vloeibaar ruwijzer maken met 80% minder CO2-uitstoot."

Van microscoop naar staalpan

"Ik werk nu 16 jaar als bij Tata Steel. Daarvoor was ik onderzoeker bij Universiteit Utrecht en TNO. Een hele switch, van een laboratorium naar de Hoogovens. De schaal van de processen is zeer indrukwekkend. Waar ik voorheen door een microscoop keek, kijk ik nu naar een staalpan waar 250 ton vloeibaar staal ingaat, dat zijn 250 auto's! Het gehele productieproces is indrukwekkend: van bergen kolen en erts wordt een fantastisch eindproduct gemaakt waarvoor heel veel technologie voor nodig is, ik vind dat echt heel bijzonder."

Circulair

"Een goed voorbeeld van een stap richting die circulaire economie is de concentratie van zink tijdens het productieproces. Mogelijk kan HIsarna ook hier een oplossing zijn. Zink is een trace elementin de grondstoffen voor het ijzer, dat uiteindelijk wordt geconcentreerd in een reststof. Deze reststof moeten wij langdurig opslaan. Door HIsarna is het wellicht mogelijk om een bruikbaar zinkconcentraat te maken, grondstof voor de zinkindustrie. Wij nemen weer zink af van de zinkindustrie om staal te verduurzamen en zo is de cirkel rond.

Hlsarna is een nieuwe technologie met nieuwe mogelijkheden. Graag noem ik CO2 als laatste voorbeeld. Dat is veel meer dan een broeikasgas. Hlsarna kan zuiver CO2 maken tegen acceptabele kosten. Naast CCS (opslag in lege gasvelden) kent CO2 nuttige toepassingen als kunstmest in kassen of als middel om restolie uit reservoirs te pompen. Dit zijn de thema's waar het om draait in de wereld van vandaag. Alles is in beweging. Daar middenin functioneren en iets kunnen veranderen, daar krijg ik energie van. We zetten significante stappen."

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Arno: "Een multidisciplinair project waar het complete team met trots op terug kan kijken"

Read more >