Principal Researcher

Jeroen: "In de toekomst verandert de input van Tata Steel drastisch. Minder nieuw en meer gerecycled staal"

  • Jeroen van Beeck
  • Principal Researcher
  • In dienst bij Tata Steel sinds september 2015
  • Studie: werktuigbouwkunde en PhD in Mechanics of Materials aan de Technische Universiteit in Eindhoven

"Ik kom van de Technische Universiteit Eindhoven. Ik studeerde daar werktuigbouwkunde en promoveerde in Mechanics of Materials. Nu ben ik al 3 jaar Principal Researcher bij de R&D afdeling van Tata Steel. Ik richt me vooral op tribologie. Dat is de wetenschap van interacterende oppervlaktes. Een coating van zink op staal, voor de auto-industrie bijvoorbeeld, blijft soms in de pers 'hangen' waardoor er na verloop van tijd krassen kunnen ontstaan. Dat wil niemand, dus onderzoeken we samen met de klant hoe we dat kunnen voorkomen. Bijzonder om dat sámen te doen."

Technologie strategie

"Wat ik ook geweldig vind: Ik ben al een tijdje lid van een interdisciplinair team. Ik ben samen met een andere young professional voor dit team uitgenodigd, dat verder vooral uit senior collega's zoals programmamanagers en directieleden bestaat. In dit team denken we na over de toekomst van Tata Steel in Europa. Wat wordt die toekomst? Wat zijn de ontwikkelingen in de markt, politiek en wereld waar we rekening mee moeten houden? We zoeken naar een technologie strategie die breed gedragen wordt binnen het hele bedrijf. Daarom gaan we naar de medewerkers toe, met interviews en workshops. We onderzoeken bij hen waar de overeenkomsten en conflicten liggen. De uitdaging is om uiteindelijk een strategie neer te zetten die het hele productieproces vanaf de input (de ruwe materialen) tot de output (het eindproduct) dekt en door iedereen gedragen wordt."

Electric arcs

"Ik ben er van overtuigd dat die input en output in de toekomst drastisch verandert, zeker als we 50 jaar verder zijn. De output wordt dan nog meer gedreven door klantbehoeften, die ook anders zullen zijn. En de input staat helemaal in het teken van het milieu, opgelegd door de politiek. Er zal meer gerecycled staal van kwaliteit gemaakt gaan worden. Ook zijn de silhouetten van die karakteristieke Hoogovens dan verleden tijd, net als de kolen. Ik zie eerder een aantal HIsarna's met electric arcs. En onze toekomstige producten zullen onvermijdelijk specialistischer zijn, gericht op de toepassingen van de klant, on demand."

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Oscar: "Geen dag is hetzelfde, een gemiddelde dag bestaat niet"

Read more >