Principal Scientist

Arnoud: "De ontwikkeling blijft maar doorgaan, mijn werk verandert nog steeds"

  • Arnoud de Vooys
  • Principal Scientist
  • In dienst bij Tata Steel sinds augustus 2001
  • Studie: Scheikunde aan de Universiteit Utrecht en een PhD in Anorganische Chemie & Katalyse Electrochemie aan de Technische Universiteit in Eindhoven

"Ik ben gepromoveerd aan de Universiteit Eindhoven en werk nu alweer vijftien jaar met plezier bij Tata Steel. Ik heb toendertijd nog even gedacht bij de universiteit te blijven, maar daarvoor ben ik iets te praktijkgericht; ik werk het liefst met een concreet probleem, een vraag waar iemand een antwoord op wil. Daarom pas ik zo goed bij Tata Steel. Het niveau is trouwens net zo academisch. Ik publiceer nog geregeld papers over onze onderzoeksresultaten.

Het leukste is het gevarieerde: de wereld verandert om je heen en dus ook je werkzaamheden. Zo ben ik als electrochemicus begonnen met het testen van (de werking van staal op) batterijen. En dat komt door de opkomst van elektrische auto's zonder twijfel de komende jaren in een andere vorm weer terug. Het blijft altijd spannend."

Bier moet niet naar ijzer smaken

"Het testen van staal is heel gevarieerd. We kijken hoe coatings zich gedragen op stalen verpakkingen, denk bijvoorbeeld aan blikjes: bier moet natuurlijk niet naar ijzer smaken. Ook op grotere schaal vinden we het belangrijk om onze producten nauwkeurig te testen. Zo analyseren we de roestvorming in bouwconstructies. En voor onze klanten uit de auto-industrie testen we keer op keer of het product goed genoeg is, of het nu om coatings, lakken of verven gaat. We streven naar de hoogste kwaliteit."

Proevenserie

"Een goede test doen is verrassend lastig. Ik ken een Italiaanse verfboer die een blik test door een aantal potten verf op het dak te zetten en dan maar afwachten wat er gebeurt. Helaas is mijn dak in IJmuiden kouder en natter. Je moet dan iets anders verzinnen.

Klanten uit de auto-industrie geven we garantie voor maar liefst dertig jaar. Een stukje staal dertig jaar buiten hangen: dat is natuurlijk geen optie. Dus, er moet een test komen die snel is en een goed onderscheid maakt tussen "goed"en "fout". Erg uitdagend, het verveelt nooit.

In feite ga je terug naar de kernvraag: wat wil de klant weten en wat zijn de testresultaten? Dáár zit de spanning, die twee moeten dichter en dichter bij elkaar komen, in een kort tijdsbestek. We zetten alles op alles om dit doel te bereiken: we draaien een proevenserie met zes varianten van coatings en schroeven de temperatuur omhoog. Voegen zout, zuur of oplosmiddelen toe om het proces te versnellen en kijken wat er met het materiaal gebeurt: welke variant is beter?"

Self healing

"Wat betreft coatings is de toekomst ontzettend veelbelovend. Er zijn momenteel al self healing en self cleaning coatings, die zichzelf kunnen repareren, duurzaam en bestendig zijn. Biologisch afbreekbaar, recyclebaar, natuurlijke grondstoffen, ga zo maar door. Prachtig. Die ontwikkeling blijft maar doorgaan. Staal als constructiemateriaal blijft voortbestaan. Er is geen alternatief dat zo sterk en goedkoop is."

Deel of mail

Medewerkers over Tata Steel

Hans: " In dit project zijn de technici uit al onze disciplines uitgedaagd."

Read more >