Productiemanager

Jan: “Het mooie aan mijn werk is dat je hier bijna onbegrensde mogelijkheden hebt”

  • Jan van Erven
  • Productiemanager Bedrijfsinstallaties Hoogovens
  • in dienst bij Tata Steel sinds september 2008
  • studie: Scheikundige Technologie aan de TU Delft

Mijn carrière pad lijkt wellicht niet het meest voor de hand liggende traject. Ik heb echter altijd gekozen voor werk dat ik leuk vind en dit heeft mij tot dusver naast veel werkplezier nog veel meer gebracht.

Toegevoegde waarde in Nederland en het buitenland

Mijn eerste functie binnen Tata Steel heb ik binnen Research & Development bekleed. Eigenlijk hele logische stap na mijn promotie aan de TU Delft. Deze functie en alle functies die ik daarna heb bekleed hebben ervoor gezorgd dat ik mij tot een echte Hoogovenspecialist heb kunnen ontwikkelen en zowel in IJmuiden, het Verenigd Koninkrijk en in India mijn toegevoegde waarde kan leveren. De verschillende functies en afdelingen waarin ik heb gewerkt zorgen er bovendien voor dat ik heel makkelijk een verbindende schakel kan spelen, bijvoorbeeld tussen research en productie. Wellicht geen logische carrière pad, maar wel een pad met een hele waardevolle ontwikkeling.

Future Leader Programma

Voor die ontwikkeling is de mogelijkheid om deel te nemen aan het Future Leader Programma zeer relevant geweest. De belangrijkste les die ik in dit opleidingsprogramma heb geleerd is dat iedereen binnen het bedrijf een leider kan zijn, ook zonder een leidinggevende positie. Als individuele medewerker kan je jouw omgeving beïnvloeden en verbeteren. 

In het Future Leader Programma volg je masterclasses waarbij alle functies binnen het gehele bedrijf in Europa werden bezocht en belicht. Binnen het programma heb ik een “action & learning” project doorlopen die in het teken van operational excellence staan en waarbij een concrete verbetering binnen een bedrijfsonderdeel gerealiseerd is. Heel leerzaam, maar ook erg leuk om dit in een internationaal multidisciplinair team en in nauwe samenwerking met het senior management te kunnen doen.

Werken aan het succes van mensen en installaties

In mijn huidige functie ben ik ervoor verantwoordelijk dat al mijn collega’s die met de Hoogoven installaties moeten werken dit optimaal kunnen doen. Om het maximale uit de installaties te kunnen halen moet alles in orde zijn, van procedures en veiligheid tot het oppakken en uitwerken van verbeter ideeën. De interactie met mijn collega’s spreekt mij heel erg aan, vergeleken met eerdere functies ben ik nu veel meer met de mens en met de techniek bezig. De trots en het enthousiasme van de collega’s is enorm, dat is gaaf en dat motiveert extra. De mogelijkheden binnen Tata Steel zijn hier bijna onbegrensd en ik weet ook zeker dat ik mij hier verder kan ontwikkelen en ook weer door kan groeien naar een volgende functie.

Deel of mail