Brendan James

‘Samen de fabriek nóg beter maken’

 

Wie: Brendan James (36)
Functie: Installatietechnicus Werktuigbouwkunde
In dienst sinds: juni 2020
Opleiding: Maritiem Instituut Terschelling (stuurman en machinist)

“Na 15 jaar werken in de scheepvaart wilde ik in verband met m’n gezinsleven graag een baan aan de wal en dichter bij huis werken. Uiteindelijk vond ik die - midden in coronatijd - als installatietechnicus in de Pelletfabriek van Tata Steel. In onzekere tijden durfden zij het wel met mij aan. Mijn affiniteit met techniek nam ik mee.”

Vier rayons

“Ik werk dus in de Pelletfabriek waar het erts binnenkomt en bewerkt wordt in vier rayons: eerst gaat het naar de malerij en dan door naar de rayons bevochtiging, vormerij en branderij. Daarna is het erts klaar voor de hoogovens. Zelf zit ik in het team dat het onderhoudsbeheer doet voor de malerijbevochtiging. Natuurlijk was dat voor mij in het begin allemaal vreemd en nieuw. Maar je wordt hier heel goed in het team meegenomen en al gaandeweg leer je alle processen kennen. Met mijn technische kennis kan ik prima aan de slag. Wel moest ik m’n VCA-certificaat nog halen en opnieuw examen doen voor mijn heftruck- en hijskranendiploma. Die van de grote vaart waren hier niet geldig.”

Regelmatig onderhoudstops

“Ons team begint altijd voor zevenen met het doornemen van nieuwe meldingen vanuit de productie. Dat bepaalt deels hoe je dag eruitziet. Verder doen we dagelijks periodiek onderhoud aan installaties. Het onderhoud aan installaties is belangrijk dus daar staat doorlopend onderhoud voor ingepland.

Verder lopen we inspecties, zetten we orders uit voor onderhoud en komen er firma’s langs voor onderhoud die we wegwijs maken. Planning is bij ons alles! Zo’n 70 tot 80 procent van mijn werk doe ik vanachter de computer en kleine klusjes los ik zelf op. Af en toe sleutel ik zelf nog wel een beetje.”

Ruimte voor eigen ideeën

“Wat het werk uitdagend maakt is dat we met oude en nieuwe technieken door elkaar werken. Soms matcht dat niet goed, maar kom je daar later pas achter. Dan komt het voor dat je klussen pas op kunt pakken als de fabriek helemaal stilligt. Zo zijn we altijd aan het uitdokteren hoe en wanneer we dingen kunnen oppakken en verbeteren. Voor onderhoud draait het hier dus zowel om de korte, middellange en lange termijnvisie; een gezamenlijk taak voor ons hele team. Wat ik mooi vind is dat we echt als team met nieuwe inzichten en ideeën komen om de processen steeds beter te maken.

Ruimte voor eigen ideeën en verbetervoorstellen voor onze processen is er zeker. De Pelletfabriek blijft ook in de toekomst, wanneer we overstappen naar de productie van groen staal op basis van waterstof, een belangrijke processtap. De bouw van de grootste milieu-installatie ooit bij deze fabriek is daar een voorbeeld van.