Hugo Meijer

Msc. Industrial Engineering and Management, specialisatie Production Technology and Logistics aan de Rijksuniversiteit Groningen

Wat houdt je afstudeeropdracht in?

Mijn afstudeeropdracht heeft als doel om verbetermogelijkheden voor het railtransport te onderzoeken. Ik analyseer GPS data om te berekenen of de transporten tussen de hoogovens, de staalfabriek en de warmbandwalserij efficiënter uitgevoerd kunnen worden.

Waarom heb jij gekozen voor Tata Steel?

Ik heb gekozen voor Tata Steel omdat het me interessant leek om af te studeren bij een groot technisch productiebedrijf met verschillende processen en fabrieken. Doordat Tata Steel een eigen spoornetwerk heeft van meer dan 100 kilometer was het voor mij een ideaal bedrijf om een logistiek afstudeerproject uit te voeren. Daarnaast had ik van studiegenoten veel goede verhalen gehoord over hun ervaringen met stages en afstudeerprojecten bij Tata Steel.

Welk beeld had je voorafgaand aan je stage en Tata Steel en welk beeld heb je nu?

Voorafgaand aan mijn stage wist ik niet precies wat ik moest verwachten; ik kende de naam Tata Steel vooral van het schaaktoernooi. Studiegenoten vertelden over het enorme terrein en de grote hoeveelheid rollen staal. Tijdens mijn stage heb ik ervaren wat een dynamisch bedrijf Tata Steel is en hoeveel verschillende afdelingen met elkaar samenwerken om de grote organisatie succesvol te laten zijn.

Nu zie ik Tata Steel als een professioneel en vooruitstrevend technisch bedrijf met een gezellige sfeer en leuke collega’s.

Wat zou jij je medestudenten willen meegeven?

Door ‘In(terns) for Steel’, de sociëteit van Tata Steel voor en door stagiairs, worden regelmatig rondleidingen georganiseerd door verschillende fabrieken. Zo heb ik zeer gedetailleerd kunnen zien hoe het vloeibare ijzer wordt getransformeerd tot stalen plakken in de staalfabriek en het was erg indrukwekkend om te zien hoe de stalen rollen verzinkt en geverfd worden in een fabriek aan de andere kant van het terrein. Na afloop tijdens de borrel is het erg gezellig om met andere stagiairs na te praten en ervaringen over de verschillende stageopdrachten uit te wisselen.

Wat maakt je stage leuk/interessant/uitdagend?

Ik vind vooral de combinatie tussen theoretische en praktische aspecten van mijn onderzoek erg leuk. De werkzaamheden zijn namelijk erg variërend; de ene dag zit ik achter mijn bureau berekeningen te maken en de andere dag rijd ik mee op een locomotief om het logistieke proces beter in kaart te kunnen brengen.

Op kantoor is het altijd erg gezellig met collega’s en andere stagiairs en tijdens het meerijden is het fascinerend om het grote bedrijfsterrein te verkennen en spectaculair om te zien hoe het gloeiende vloeibare ruwijzer uit de wagons wordt gegoten.

Ook stage lopen bij Tata Steel?

Klik hier voor een overzicht van stageplaatsen en afstudeeropdrachten.