John Boon

MSc Mechanical Engineering, track Thermal Engineering aan de Universiteit Twente

Afstudeeropdracht

“In de dompelverzinklijn krijgt dun gewalst staal een warmtebehandeling om de gewenste mechanische eigenschappen te realiseren. Alleen is er nog weinig over de stralingseigenschappen bekend en om hier een beter inzicht in te krijgen is mijn onderzoek opgesteld. Door een aantal tests worden de stralingseigenschappen van het staal bepaald en gebruikt voor een betere temperatuurregeling, wat zal resulteren in nauwkeurigere mechanische eigenschappen van het staal.”

Studiereis naar India

“Tijdens een studiereis naar India heb ik de Tata Steel fabriek in Jamshedpur bezocht. De enorme omvang van deze fabriek, het grove geweld waarmee dikke plakken staal gewalst worden tot dun plaatstaal en de enorme hoeveelheden energie die hierbij komen kijken maakten een enorme indruk op mij. Het leek me daarom erg interessant om mijn afstudeeropdracht bij de Nederlandse tak van Tata Steel uit te voeren.”

Enorme R&D-afdeling

“In het dorp van mijn ouders rijden iedere ochtend busjes van Tata Steel om de werknemers op te halen. Dit is naar mijn weten vrij uniek en ik heb dan ook vaak gehoord dat Tata Steel een goede werkgever is.
Daarnaast wist ik dat er van het totale Nederlands energieverbruik een paar procent op het terrein in IJmuiden verbruikt wordt. Daardoor had ik in eerste instantie het idee dat er nog veel verbeteringen mogelijk moesten zijn bij dit enorme industriële complex. Er zijn echter enorm veel werknemers bezig met constante verbeteringen, waaronder een enorme R&D-afdeling. Er zijn uiteraard ook nog veel verbeteringen mogelijk, maar de processen zijn veel geavanceerder dan ik in eerste instantie dacht.”

Even bij de fabriek langs

“Tata Steel is een heel divers bedrijf met uitdagingen op vele vlakken en vakgebieden. Je werkt naast de fabrieken en het is mogelijk om op elk moment even naar de fabriek te gaan waar je op dat moment onderzoek voor aan het doen bent. Daarnaast maakt de diversiteit van collega’s binnen mijn R&D-afdeling, maar ook zeker daarbuiten, het werk erg interessant.”

Er werd met smart gewacht op mijn bevindingen

“Ik weet nog goed dat ik de fabriek waar ik voor mijn onderzoek mee bezig ben binnenliep. Ik was toen al enige tijd met mijn project bezig, maar het was voor mij nog steeds vrij abstract. Op het moment dat ik de fabriek te zien kreeg veranderde dit snel. Ik sprak daar met de operators en zag het probleem live op het scherm voor me verschijnen. Daarnaast zag de enorme omvang van de productielijn en lieten verschillende mensen mij weten dat ze met smart op de uitkomsten van mijn onderzoek aan het wachten waren. Dit alles zorgde voor een extra stimulans om met mijn onderzoek verder te gaan.”

Theoretische kennis in de praktijk toepassen

“Het is heel erg interessant om de theoretische kennis die ik tijdens mijn studie heb opgedaan op een probleem uit de praktijk toe te passen. Daarnaast werk ik met veel specialisten uit allerlei hoeken samen en maakt het samenbrengen van al deze informatie mijn onderzoek erg uitdagend en leuk.”

Ook afstuderen bij Tata Steel?

Klik hier voor een overzicht van stageplaatsen en afstudeeropdrachten.

Deel of mail