Robert-jan van Bodegraven

Industriële Automatisering aan de Hogeschool Utrecht

Wat houdt je afstudeeropdracht in?

Mijn opdracht is de uitstoot van stikstofoxide (NOx) te reduceren bij de Last Minute Burners in de Oxystaalfabriek. Deze branders hebben als doel om lege staalpannen (Max. inhoud pan 350.000 kg staal) op het laatste moment warm te stoken tot 1050 ˚C voordat er staal in de pan wordt getapt.

Waarom heb jij gekozen voor Tata Steel?

Ik heb voor Tata Steel gekozen omdat het mij interessant leek om af te studeren bij groot productiebedrijf met veel fabrieken waar veel industriële automatisering bij komt kijken. Hierdoor sluit Tata Steel perfect aan bij mijn opleiding.

Welk beeld had je voorafgaand aan je stage van Tata Steel? 

Voorafgaand aan mijn stage had ik niet echt een beeld van Tata Steel. Ik kon Tata Steel wel van naam. Wel was ik al deels bekend met het staal maak proces vanuit mijn opleiding. Maar de grote en complexheid van de installaties bij Tata Steel had ik niet verwacht.

Wat vertel je als je jouw stageplek aan je vrienden omschrijft?

Aan mijn vrienden vertel ik over de grote en omvang van de staalfabriek waar ik mijn stage heb gedaan, bijvoorbeeld de hoeveelheden tonnages die per dag gemaakt worden of over hoe staal gemaakt wordt. Daarnaast vertel ik over het grote aantal stagiaires die stagenlopen/afstuderen en wat er allemaal gedaan wordt voor de studenten. Bijvoorbeeld via de sociëteit ‘In(terns) for Steel’ worden regelmatig borrels, bezoeken bij verschillende fabrieken, en cursussen georganiseerd.

Welk moment van je stage/afstuderen is jou tot dit moment het meest bijgebleven en waarom?

Het eerste deel van mijn afstuderen heb ik een efficiëntere brander regeling ontworpen en gerealiseerd. Het moment dat ik mijn brander regeling ging testen in een draaiende staalfabriek is mij het meest bijgebleven. Wanneer de aangepaste installatie aangaat waaraan ik maanden aan heb gewerkt… dat geeft een kick!

Wat maakt je stage leuk? 

De combinatie tussen de praktijk en theorie maakt mijn stage erg leuk. De ene dag ben ik aan het werk achter mijn bureau om mijn product te ontwerpen, het andere moment loop in rond in de staalfabriek om een aantal metingen te doen. Het nauwkeurig analyseren van het staal maak proces is erg belangrijk. Dit is belangrijk voor de veiligheid van de juiste werking van mijn product. Doordat er al veel optimalisaties zijn gedaan aan de installaties maakt het een uitdaging om nog efficiënter staal te maken. 

Ook afstuderen bij Tata Steel?

Klik hier voor een overzicht van stageplaatsen en afstudeeropdrachten.