Green teams - Rick & Zuhal

‘Binnen Tata Steel weet iedereen de Green Teams steeds beter te vinden’

Wie: Zuhal Hayat
Functie: Gestart als business trainee en nu Business Manager voor de afdeling Sustainability
Opleiding: Economie & Bedrijfskunde aan de UVA, master in Business Administration

Wie: Rick Ruiter
Functie: Business trainee, laatste rotatie bij Finance &  Sustainability
Opleiding: Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, master in Finance

Zo’n anderhalf jaar geleden startten Young Professionals Zuhal Hayat (28) en Rick  Ruiter (28) binnen Tata Steel de zogenaamde Green Teams. Een manier om via allerlei projecten - groot en klein - verduurzaming écht op de kaart te zetten binnen de hele corporate. Rick: “De beweging is echt opgang gekomen. Het enthousiasme onder collega’s om mee te doen verspreidt zich als een soort van ‘groene olievlek’!”

 Beide zijn ze enorm begaan met een duurzamere wereld en de energietransitie en beide begonnen ze als business trainees bij Tata Steel. Opvallende keuze of toch niet?

Rick: “Gezien de recente nieuwsgeving is werken bij Tata Steel misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Maar waarom niet gelijk groots beginnen? Hier bij Tata Steel kan ik nog echt het verschil maken. Er zijn zoveel mogelijkheden om te vergroenen en te verduurzamen. Vanuit die overtuiging ben ik hier gestart. Toch merkte ik in het begin van mijn traineeship - je wisselt binnen twee jaar 4x van afdeling - dat er voor mij nog weinig raakvlakken waren met duurzaamheid. Van andere Young Professionals hoorde ik dat ook terug. Terwijl juist de vraag van ons hoe bij te dragen aan de duurzaamheidsambities van het bedrijf enorm groot was. Met die behoefte om vanuit je eigen kracht mee te helpen, zijn Zuhal en ik aan de slag gegaan.”

‘Samen hebben we de groene behoefte van veel collega’s omgezet in een duurzaamheidsnetwerk’

Zuhal: “Hoewel mijn master zich focuste op Start Ups, koos ik 3,5 jaar geleden bewust voor een grote corporate. Je kan hier zoveel leren! Natuurlijk is het hier complex met heel veel mensen en lagen, maar tegelijkertijd geeft het allerlei mogelijkheden om verbeteringen door te voeren. En waar kan je beter werken aan de vergroening van de Nederlandse industrie dan bij Tata Steel zelf? Na mijn traineeship stroomde ik uit op de afdeling Sustainability. Daar ondersteun ik onder meer onze director Sustainability Annemarie Manger. Ook trek ik sinds anderhalf jaar samen met Rick de kar van Green Teams. Samen hebben we de groene behoefte van veel collega’s omgezet in een duurzaamheidsnetwerk, dat uiteindelijk resulteerde in Green Teams. Samen toetsen we de ideeën die binnenkomen op bijvoorbeeld het duurzaamheidselement of de impact. Elk half jaar starten er ongeveer vijf projecten en kunnen mensen uit het netwerk zich aanmelden voor deelname. Projecten waar collega’s naast hun normale baan in hun eigen tijd aan werken. Dat het leeft blijkt wel uit het feit dat we zoveel aanmeldingen hebben; uit alle lagen van het bedrijf en van alle leeftijden. We kunnen momenteel zelfs niet iedereen plaatsen.”

‘Als Young Professionals krijgen we hier echt alle ruimte om eigen ideeën in te brengen’

Rick: “Natuurlijk zijn we trots op dat enthousiasme en dat het steeds meer leeft. De eerste resultaten zijn ook al geboekt. Dankzij de inzet van een Green Team is bijvoorbeeld de elektrificatie van ons wagenpark opgenomen in het beleid. Nieuwe leaseauto’s mogen voortaan alleen nog maar elektrisch zijn en op korte termijn is het hele wagenpark elektrisch. Een ander team onderzocht de mogelijkheden voor walstroom in plaats van dieselaggregaten voor de boten die hier aanmeren, met als gevolg een succesvolle verbeterimplementatie. Mooi ook dat we dingen kunnen uitproberen, aan de boom kunnen schudden en kijken wat er valt. Binnenkort organiseren we onze eerste Green teams-dag. Goed voor de verbinding, ervaring, kennis en om feedback te delen. Super waardevol.”

Zuhal: “Soms zijn projecten wat technischer; gericht op onderzoek en haalbaarheid. Terwijl andere juist wat praktischer zijn. Zo is er bijvoorbeeld het project The Last mile, waarbij we kijken hoe we meer mensen met het OV naar werk kunnen krijgen. Vooral het laatste stuk vanaf station Beverwijk naar hier is lastig. Dus loopt er nu een pilot om dit anders in te richten; bijvoorbeeld met Swap-fietsen. Ook nemen collega’s steeds vaker een kijkje bij elkaar; zo leren techniek en beleid ontzetten veel van elkaar. Goed ook voor het netwerk. Wat ik vooral heel mooi vind bij Tata Steel is dat er voor ons als Young Professionals echt alle ruimte is om eigen ideeën in te brengen, het er over te hebben en collega’s daar op uit te dagen. Juist die dialoog – ook met stakeholders klanten en de omgeving – is zo belangrijk.”

 

 

Meer informatie?

Sophie Scheltinga
Corporate Campus Recruiter
T: +31 6 50 04 30 42