Maarten Kaandorp

Master Physics aan de Universiteit van Amsterdam

‘Volop kansen om me verder te ontwikkelen als technisch specialist’

Wie: Maarten Kaandorp (28)
Functie: Mechanical Engineer bij PTC
In dienst bij Tata Steel sinds: maart 2021
Studie: Werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente in Enschede

Hoe kwam je bij Tata Steel terecht?

Maarten: “Tijdens mijn studie Werktuigbouwkunde deed ik deels mijn afstudeeronderzoek voor Tata Steel. Dat ging over coatings die op de koudwalsen gebruikt worden en dat maakte me enthousiast. Al die grote fabrieken en machines hier spreken we enorm aan. Als Young Professional startte ik in 2021 op de afdeling Projects & Technical Consultancy (PTC), het interne ingenieursbureau waar ik aan verschillende projecten werk als werktuigbouwkundige. Hoewel mijn werk inhoudelijk hetzelfde blijft, ga ik wel van fabriek naar fabriek. Super afwisselend en leerzaam.”


Wat doe je als werktuigbouwkundige?

‘’Momenteel ben ik als werktuigbouwer onderdeel van meerdere projecten bij verschillende fabrieken. Bij de centrale werkplaats, waar o.a. de walsen in onderhoud gaan, heb ik de technische leiding om een deel van het machinepark te vernieuwen. Een flinke uitdaging, aangezien het onderhoud gewoon door moet gaan. Vanuit PTC kijk ik dan bijvoorbeeld wat er nodig is, wat er wel en niet kan en informeer ik bij fabrikanten hoe zij ons daarbij kunnen helpen. Weer een ander project is een studie naar de werking van een gewrichtslager die gebruikt wordt in de Direct Sheet Plant. Dit is de fabriek waar vloeibaar staal direct na het gieten wordt uitgewalst tot de juiste dikte. Dit lager vertoont slijtage sporen die niet gewenst zijn en deze slijtage zou kunnen leiden tot grote schade; aan mij de taak om dit te onderzoeken.  Een project waar de theorie en praktijk samenkomen!’’  

Wat maakt jouw werk zo interessant?

“Wat ik leuk vind, is dat ik in contact kom met heel veel technische aspecten waar ik voorheen nog nooit van had gehoord. Overal kun je een bijdrage leveren en over meedenken. Niets is hier voorgesneden koek! En ik leer veel over mezelf. Zo weet ik inmiddels dat ik geen leidinggevende ben, maar meer iemand die op de achtergrond met de theorie, machines en het ontwikkelen daarvan bezig is. Heel waardevol. Ik weet nu beter welke kant ik op wil. Mijn meerjarenplan is om een specialist te worden in één technisch onderwerp. En of dat nu aan de Zuidzijde is - de   kant met de ertsen en kolen - of de Noordzijde met het walsen en verpakken van staal, dat weet ik nog niet. Ik vind beide leuk en juist dat houdt de dynamiek erin!”

 

 

Deel of mail