Paul Benders

‘Bij PTC vooraan in de transitie naar groen staal’

 Wie: Paul Benders (33)
Functie: vuurvast project engineer bij Projects & Technical Consultancy (PTC)
In dienst bij Tata Steel sinds: 2016
Studie: Geologie aan Universiteit Utrecht

 

Hoe kom je als geoloog hier terecht?

“Na mijn studie Geologie en master Earth Sciences kon ik aan de slag als vuurvast project engineer op de afdeling Vuurvast binnen PTC; het interne projectbureau van Tata Steel. Mijn studie richtte zich dan wel voornamelijk op materiaalkunde van natuurlijk gevormde stenen, hier ligt de focus op synthetische stenen. Toch is de achtergrond vergelijkbaar. Bij Vuurvast werk ik voornamelijk samen met mensen met een geologie- of werktuigbouwkunde achtergrond. Samen beschrijven deze twee disciplines goed wat er nodig is voor dit werk. Aan de ene kant de materiaalkennis van vuurvast en aan de andere kant kennis van de constructie én hoe deze op de juiste manier geïnstalleerd moet worden.”

 

Wat is Vuurvast precies?


“Veel installatiesop het terrein krijgen extreem hoge temperaturen. Zo worden de hoogovens om ruwijzer te maken wel 1500 graden en daar zijn mechanische constructies niet tegen bestand. Een vuurvaste binnenkant is nodig om die enorme hitte aan te kunnen en de constructie te beschermen. Door al die verschillende installaties bij Tata Steel, zijn er dus ook vele vormen van vuurvast. Materiaal en constructie zijn steeds weer anders. Precies daar ligt onze expertise. Naast dat we bij Vuurvast zorgen voor de ombouw en nieuwbouw, assisteren we ook bij het onderhoud van bestaande installaties.”

 

Wat maakt jouw werk zo interessant?

“Vooral de afwisseling. Je komt over het hele terrein, leert veel verschillende installaties kennen en geen dag is hetzelfde. Er lopen altijd meerdere projecten tegelijk; het verveelt nooit. Mijn grootste project? Dat is momenteel het Hoogoven 6 repair project, waarbij alles draait om het toekomstbestendig maken van deze belangrijke installatie. In 2023 gaat het van start en de voorbereidingen zijn in volle gang. Het is mijn rol om alle vuurvast-aspecten te overzien en af te stemmen met andere discipline engineers over hun specialisme. Ook heel interessant is de hoeveelheid werk die er nog aankomt door de transitie naar groen staal. Het staalmaakproces gaat radicaal veranderen en daarvoor zijn veel nieuwe installaties nodig. Maar voor dat deze er staan, moet er veel werk worden verzet. Daar is PTC al volop mee bezig. Mooi dat we in die transitie zo’n belangrijke rol hebben!”

 

Wat verraste jou positief toen je hier begon?

“De fijne werksfeer en het vertrouwen dat je wordt gegeven in het werk. Daardoor heb je alle vrijheid om zelf sturing te geven aan wat je wilt doen. Daar ben ik he

Meer informatie?

Sophie Scheltinga
Corporate Campus Recruiter
T: +31 6 50 04 30 42