Thomas Schuringa

Master Physics aan de Universiteit van Amsterdam

‘Geen bedrijf waar je zo dicht op de techniek zit als hier’

Wie: Thomas Schuringa (29)
Functie: Projectmanager bij Projects & Technical Consultancy (PTC)       
In dienst bij Tata Steel sinds: 2017
Studie: Bedrijfskunde aan Maastricht University

Waarom heb jij voor Tata Steel gekozen?

“In 2017 begon ik hier na mijn studie Bedrijfskunde. De belangrijkste reden was mijn passie voor techniek. Als ik hier de fabriek binnenloop en ik zie de staalpannen van 300 ton met roodgloeiend vloeibaar staal, ben ik meteen enthousiast. Elke keer is dat weer enorm overweldigend. Er is geen bedrijf in Nederland - paar uitzonderingen daar gelaten - dat zo dicht op de techniek zit als Tata Steel. De grootte en wijdheid zijn echt gigantisch. Waar die passie vandaan komt? Mijn opa was hoogleraar Natuurkunde en mijn vader was bedrijfskundige pur sang. Ik ben echt een mix van beide. Als projectmanager bij Projects & Technical Consultancy (PTC) komt dat goed van pas. Natuurlijk is techniek ontzettend belangrijk; je moet het wel begrijpen. Maar tegelijkertijd ben ik ook bezig met inkoop, communicatie, wetgeving, planning en financiën!”

Vertel eens wat meer over PTC…

“PTC is het interne ingenieursbureau waar alle grootschalige en soms grensoverschrijdende projecten van start gaan. In totaal werken er zo’n driehonderd man en is PTC bij alle lopende investeringsprojecten betrokken. De komende jaren gaat er nog zoveel veranderen, zoals de nieuwe waterstofroute. We zijn hier volop bezig met radicale veranderingen en verbeteren van processen. Enorm uitdagend en complex. Door daar deel vanuit te maken en te denken in oplossingen, kun je echt een verschil maken. Om daaraan bij te dragen, iets wat er echt toe doet, spreekt me ontzettend aan!”

Welke projecten doe je zoal?

“Binnen PTC heb je te maken met twee afdelingen: de conceptuele Optie Selectie Fase (OSR) en de uitvoerende Project Definition Fase (PDP). Zelf zit ik bij OSR, maar ik heb ook projecten lopen in de PDP-fase. Zo doorliep ik een OSR voor een hydraulische pers voor stenen en onderzocht ik of we robots kunnen inzetten om zware componenten te tillen. Tevens ben ik ook betrokken bij een uitvoerend project waarbij we de stikstof reduceren in één van onze reststromen. Samen met een projectteam overleg ik dan met aannemers en werken we bv. veiligheidsplannen uit. Die afwisseling, maar ook dat stukje eigenaarschap en verantwoordelijkheid maken mijn werk elke dag weer uitdagend.”

 

 

Deel of mail