Tim de Ruig

"Het leuke van mijn functie is dat ik ook werk voor warmbandwalserijen buiten Nederland"

  • Tim de Ruig
  • Product- & Procestechnoloog warmwalsen
  • in dienst bij Tata Steel sinds november 2013
  • studie: Aerospace engineering & Mechanical engineering aan de TU Delft

Van stage naar baan bij Tata Steel

Inmiddels werk ik alweer sinds november 2013 voor Tata Steel als product- en procestechnoloog bij het Centre of Expertise, voor de warmbandwalserijen in zowel IJmuiden als Port Talbot (UK). Tijdens mijn stage die ik hier heb gelopen tijdens mijn HBO opleiding, heb ik een mooie tijd gehad en had ik al een goede indruk gekregen van dit bedrijf. Dit was nog in de tijd dat we Corus heetten. Richting het einde van mijn master-fase wist ik dat ik bij een bedrijf wilde werken met een grote eigen productieomgeving. Tata Steel was mijn eerste keuze!

Het warme walsen van staal

De warmbandwalserij is één van de vele processtappen tijdens het maken van staal. Bij het warmwalsen worden grote plakken staal van ca. 25 ton verwarmd in ovens tot ~1200°C om deze vervolgens 'enigszins gemakkelijk' uit te kunnen walsen tot de gewenste breedte en dikte voor de klant. Voordat de rol wordt opgewikkeld wordt deze met water afgekoeld. Tijdens dit specifieke proces worden de belangrijkste mechanische eigenschappen van het materiaal bepaald, zoals de sterkte en vervormbaarheid.

Het beeld in deze honderden meters lange fabriek bestaat uit roodgloeiend voorbijschietend materiaal dat gepaard gaat met flink gedreun, stoomwolken en een typische geur van staalindustrie. Een bezoek in deze fabriek verveelt dus nooit!

Zeer divers werk

Tijdens en na mijn sollicitatie wist ik nog niet dat mijn werk zo divers zou zijn, ook al is mijn werkgebied met name gericht op slechts één van de vele deelprocessen van grondstoffen tot verzinkte rol staal. Ik werk zowel aan de ontwikkeling van nieuwe staalsoorten als projecten om de processen te verbeteren. Het ene moment ben ik bezig met het optimaliseren van procesmodellen of analyseer ik proces data om een probleem op te lossen, het andere moment sta ik in de fabriek metingen te verrichten of in het stuurhuis om een proef uit te voeren voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld een nieuwe staalsoort.

Al ons werk is gericht op het verbeteren van de kwaliteit voor onze klanten, maar ook om kosten te besparen en onze processen sneller of efficiënter te laten verlopen. Elke procent verbetering kan flinke kostenbesparingen of kwaliteitsverbeteringen met zich mee brengen. Het leuke van mijn functie is dat ik ook werk doe voor andere warmbandwalserijen buiten Nederland. Het is interessant om te zien hoe het er aan toe gaat bij onze collega's in UK.

Ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden

De verschillende trainingen en opleidingen die ik volg tussen mijn werk door helpen ontzettend mee om mijn werk nog beter uit te voeren. Ze zijn altijd direct toepasbaar in je dagelijkse werk. Daarnaast is dit een typisch bedrijf waarin werknemers enorm veel vakkennis hebben. Er zijn werkelijk specialisten op bijna elk denkbaar gebied. Daar kan je als starter dan ook dankbaar gebruik van maken door advies te vragen bij ervaren collega's. Al snel merkte ik dat ik deze rol zelf op me nam voor mensen die ná mij zijn begonnen.

Ik ben nog lang niet uitgekeken en uitgeleerd binnen mijn huidige functie, en ik hoop mezelf nog verder te ontwikkelen de komende jaren. Maar mocht je na verloop van tijd toch toe zijn aan een nieuwe uitdaging, dan kan je binnen ons bedrijf met zo'n 9000 werknemers alle kanten op.

Meer informatie?

Sophie Scheltinga
Corporate Campus Recruiter
T: +31 6 50 04 30 42