Friederike Renzelmann

''Vanaf de start van het traineeship staan alle deuren voor je open''

Wie: Friederike Renzelman
Functie: Begonnen als technisch trainee, nu Maintenance Manager Pellet Plant      
In dienst bij Tata Steel sinds: oktober 2019
Studie: Master Industrial Engineering & Management aan de Rijksuniversiteit Groningen

"In mijn tweede jaar van mijn bachelor Industrial Engineering & Management organiseerde in een excursie naar Tata Steel en ging ik mee met de groep. Eenmaal op het bedrijventerrein wist ik direct dat ik hier wilde werken. Het terrein en de fabrieken zijn zo groots en gaaf. Heel indrukwekkend. Om het bedrijf alvast beter te leren kennen koos ik ervoor om hier stage te lopen. Ik ben nooit meer weggegaan!”

Ruwe kant

“Tijdens mijn traineeship sprak de zuidkant van Tata Steel mij het meest aan. Dit is echt de ruwe kant, dichtbij de haven. In het proces zit je vlak voor het ijzer en staal maken. De collega’s communiceren hier heel direct; daar hou ik van. Aan deze zuidkant van het bedrijventerrein is vooral stofoverlast prioriteit nummer één. Rondom dit onderwerp lopen momenteel veel verbeterprojecten. Niet alleen wordt dit sterk vanuit het Management Team uitgedragen, ook de collega’s op de vloer zijn ermee bezig. We willen allemaal deze veranderingen doorvoeren, zodat Tata Steel over 50 jaar nog steeds bestaat.”

Stofvrije Pelletfabriek

“Momenteel doe ik een project waarbij we onderzoeken hoe we onze Pelletfabriek stofvrij kunnen maken. Met nog twee andere trainees verzamel ik data om het probleem gestructureerd aan te kunnen pakken. We halen de data uit onze bestaande database en daarnaast verzamelen we nieuwe cijfers via metingen en interviews. Heel gaaf om dit project met z’n drieën - ieder vanuit z’n eigen discipline - op te pakken. Ik doe dat vanuit onderhoud en de anderen focussen op kwaliteit en productie. Daarnaast vind ik het heel gaaf dat ik kan bijdragen aan onze Roadmap+ projecten.”

Sky is the limit

“Het klinkt een beetje cliché, maar binnen Tata Steel is ‘the sky the limit’. Als jij iets wilt en je bent dedicated om dat te bereiken, kan het!  Assertiviteit is hier zeker handig en nodig en ben eenmaal binnen, dan hoef je niet meer weg. Je kunt hier alle kanten op. Van technologie tot onderhoud en van projectmanagement tot sales & marketing. Zelf kwam ik er gaandeweg achter dat ik de meeste energie haal uit projecten binnen onze onderhoudsorganisatie. Bij een van mijn projecten moest ik ervoor zorgen dat een onderdeel van een van onze kranen vervangen werd. Na het wegsnijden ervan werd dit door een 450 tonner kraan weggedragen. Ik was verantwoordelijk voor de uitvoering, de vergunningen, de veiligheid van al het aanwezige personeel, het schakelen met buitenfirma’s en het juist rapporteren richting hoger management. Een project waarbij ik veel samenwerkte met toezichthouders en werkvoorbereiders. Je doet het echt samen en leert veel van elkaar.”


Netwerk belangrijk

“Hoewel het hier learning by doing is, is de uitvoering wel echt een andere tak van sport. Ik wil graag binnen het onderhoud blijven; voor mij komen techniek en mensen daar echt samen. Het liefst in een combinatiefunctie van plaatsvervangend onderhoudsmanager en teamleider techniek. Nu het einde van mijn traineeship in zicht komt, voer ik allerlei gesprekken om erachter te komen of dit mogelijk is. Je bouwt hier snel een netwerk op. Iedere bedrijfschef kan ik bellen om een kop koffie te drinken. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”

 

Meer informatie?

Dewi de Lange
Campus Recruiter
T: +31 (0)6 51265186